Krmení
Re: Krmení
Tak pánové, oddělky jsou v pořádku. Nalil jsem do nich několik kilo cukru a i když odebíraly pomalu, odebraly a uložily. Některým včelstvům jsem ještě odebral zbytečné vrchní nástavky - neukládaly do nich. Víceméně je obsedaly, ale ve spojení s krmícím nástavek (+1 navíc) byl pro ně tento prostor asi moc velký a proto špatně odvětrávaly. A ty deště tomu taky nepřidaly. Ze dvou nástavků jsem rámky vytahoval po deseti, vlhkem se roztáhly tak, že jinak to nešlo. U nejslabších oddělků jsem měl podezření na pořádnou rabovku, místy hafo měli na podložce a jedna byla plná včelích nožiček, po prohlídce jsem ale zjistil že jsou v pořádku. Některé ještě dokrmím a pak je na řadě léčení. Spad je minimální, u některých na hranici. Plodu už mají taky pomálu, jen nosí pyl.
Díky všem za rady.
Díky všem za rady.
Lang 2/3
Vysočina, 555 m.n.m.
Vysočina, 555 m.n.m.
to je fajn, že sú oddielky OK. Nech sa včielkam darí.danrycka píše:... a proto špatně odvětrávaly.

Mňa zaujalo tvoje konštatovanie, že neodvetrávali a preto bolo v úľoch tak vlhko až bol nádstavok skoro malý pre 10 rámikov. Tiež mám 2/3 LG a v živote sa mi to nestalo!

Máš odkryté sito v dne? A aký je ten nádstavok/ky, robený na kolene či kúpený od "profesionálov"?
Tak poslední sud, nebo předposlední. Je to o hodně lepší ale nevyhovuje mi ta ztráta času.
Tedy to že musím udělat 200l dávku, a ta trvá nějaký čas, aby včely neobtěžovaly dělám ji večer a druhý den rozvážím, a zařazuji to ke stejně špinavým pracem jako medobraní a tavení vosku.
Takže příští rok chci vyzkoušet rozpalvit v kontejneru 1200 l, ale nechci jej ničit, a skrz otvor nahoře do něj kalovku nedostanu.
Takže chci do výtoku z kontejneru zavést vývod z horizonatálního zahradnického nerez čerpadla z Lidlu a sání zajištěné proti nasátá větších kousků jak třeba 2mm hodit dovnitř skrz horní otvor a po roztočení do toho velkou násypkou se sítem cca 5mm /nebo varoa síto/ nasypat cukr. A vyrobit najednou kontejner. Usazeniny v rozích bych pak rotočil tím, že tam strčím to sání. Aletrnativa, sání i výtok dám horem do kontejneru, pokud s emi nepovede nějak inteligetně výtok z čerpadla zapojit do výpustního ventilu kontejneru.
A pak si vždycky po návratu natočím jen 10l kanystry sežazené na přívěsu na druhý den.
Máte někdo zkušenost s čerpáním cukru například "zahradníckým" čerpadlem - určeno k čerpání ze studny atd na zalévání atd. a ne kalovkou?
Tedy to že musím udělat 200l dávku, a ta trvá nějaký čas, aby včely neobtěžovaly dělám ji večer a druhý den rozvážím, a zařazuji to ke stejně špinavým pracem jako medobraní a tavení vosku.
Takže příští rok chci vyzkoušet rozpalvit v kontejneru 1200 l, ale nechci jej ničit, a skrz otvor nahoře do něj kalovku nedostanu.
Takže chci do výtoku z kontejneru zavést vývod z horizonatálního zahradnického nerez čerpadla z Lidlu a sání zajištěné proti nasátá větších kousků jak třeba 2mm hodit dovnitř skrz horní otvor a po roztočení do toho velkou násypkou se sítem cca 5mm /nebo varoa síto/ nasypat cukr. A vyrobit najednou kontejner. Usazeniny v rozích bych pak rotočil tím, že tam strčím to sání. Aletrnativa, sání i výtok dám horem do kontejneru, pokud s emi nepovede nějak inteligetně výtok z čerpadla zapojit do výpustního ventilu kontejneru.
A pak si vždycky po návratu natočím jen 10l kanystry sežazené na přívěsu na druhý den.
Máte někdo zkušenost s čerpáním cukru například "zahradníckým" čerpadlem - určeno k čerpání ze studny atd na zalévání atd. a ne kalovkou?
KaJi, jsem rád, že to zatím nemusím řešit a v pohodě cukr rozpouštím na sporáku
Každopádně špinavá práce to je i tak.
Goro, nástavky mám od Nerada, takže profi. Prvně jsem myslel, že jsou přitmelené, ale když jsem vypáčil samotnou horní loučku, došlo mi že problém bude jinde
Síto mám plné, ale pod ním je podložka, takže zas tak moc průvanu nemají...

Goro, nástavky mám od Nerada, takže profi. Prvně jsem myslel, že jsou přitmelené, ale když jsem vypáčil samotnou horní loučku, došlo mi že problém bude jinde

Lang 2/3
Vysočina, 555 m.n.m.
Vysočina, 555 m.n.m.
Ahojky,danrycka píše:KaJi, jsem rád, že to zatím nemusím řešit a v pohodě cukr rozpouštím na sporákuKaždopádně špinavá práce to je i tak.
Je to o hustote kapaliny a rekl bych ze to to cerpadlo uz nenasaje. Ale chce to vyzkouset. Osobne pouzivam kalovku za par stovek a jede o 106, i kdyz je to uz slyset, ze pekne na tom hustem zabira. Kdyz jsem nasadil hadici, tak to slo dokonce i precerpat do kbeliku. Je ale pravda, ze ja redim hodne blizko 1:1 tak to jeste neni takovy med.
LPS
- Adamec na 39x24, Čechoslovák na 37x30
- 295 m.n.m lehké podkrkonoší
- Komplet volná stavba - Stanoviště pole a les
- 295 m.n.m lehké podkrkonoší
- Komplet volná stavba - Stanoviště pole a les
Až se dostanu ke kompu s fotkama. Mám Kalovku Extol 750W, dole 5/4" T s odbořkou redukovanou na něco jako je 1/2" a rovně to jde do 1" hadice. Na konci ventil. Dole z díry stříká proud a roztáčí spodek, ale je tam dost výkonu a tlaku aby ta hadice plnila hadici nebo to honila ze spodku sudu nahoru nebo do kanystru. 100l vody studené a 150kg cukru. 750W to utáhne.
To nasávaní, to mě nenapadlo, tak uvidíme. Možná si je přivezu o víkendu - je jinde a u posledního sudu vyzkouším. Na druhou stranu, když cukr přečerpávají tlakovým vzduchem. Tady je potřeba sací výška asi 30cm nad hladinu.
To nasávaní, to mě nenapadlo, tak uvidíme. Možná si je přivezu o víkendu - je jinde a u posledního sudu vyzkouším. Na druhou stranu, když cukr přečerpávají tlakovým vzduchem. Tady je potřeba sací výška asi 30cm nad hladinu.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- oslovení: Tykat
- Kontaktovat uživatele:
No asi taky budu muset měco vymyslet - asi budu experimentovat s tim vzduchem. Teď to dělám tak, že mám 2 x 40 l kýbl , do něj 20 kg cukru, 15l vody z bojleru , zamýchám
míchadlem a než spotřebuju, tak mi syn naplní ten druhý sud a stále dokola. Teoreticky by asi šlo nemyslet na vzduch, ale dát 200l sud na paletu a zvednout nad úly ,
aby roztok sám gravitací vytékal. Ale to bude další level.
míchadlem a než spotřebuju, tak mi syn naplní ten druhý sud a stále dokola. Teoreticky by asi šlo nemyslet na vzduch, ale dát 200l sud na paletu a zvednout nad úly ,
aby roztok sám gravitací vytékal. Ale to bude další level.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Trochu u čerpadel dělám, tak mám raději čerpadla jak toto. Naposledy nám bouchla PETka od Coly, necelých 8bar když jsme ji v létě stříleli s vodou jako raketu.
Takže jsem se přesvědčil na vlastní uši a pak i oči (def. plastu) jaká energie tam je a prostě tlak nádoba je tlak nádoba a ví se i proč. Ze smutných zkušeností.
Odstředivé čerpadlo si s roztokem docela slušně poradí.
A na té manipulaci se sudy u úlů. Nevím, já oceňuji to že kanystry si v pohodě připravuji k úlům a vlastní nalývání jde pak velice rychle a pokud to tak odhadnu, na včelstvo i s deklem asi jedna minuta. A normálně krmím jen jednou 10 litrů.
Roztok vydrží u úlů i dny, takže mně se líbí, že ten vlastní kritický čas - rozběsněné včely - je jen to nejnutnější, balast se udělá před a po, klidně za dne. Představa že tam budu tahat kapající hadici, pocákám sebe i úly, na volantu ulepením od cukru nba rukách včely atd. Stačí mi když vidím jak jsme ulepený při plnění kanystrů. A dokonce i jen při nalévání. Vozím sebou jeden s vodou na mytí rukou atd.
Přívěs s benzinovým čerpadlem a hadici s pistolí jsem měl jako sen v počátcích ale prakticky na tom už nevidím nic lákavého. Napak mít možnost někde v klidu a komfortu - třeba vanička na okap a pak s hadicí osprchovat kanystry od roztoku aby nelákal včely, tam vidím svoji budoucnost.

Odstředivé čerpadlo si s roztokem docela slušně poradí.
A na té manipulaci se sudy u úlů. Nevím, já oceňuji to že kanystry si v pohodě připravuji k úlům a vlastní nalývání jde pak velice rychle a pokud to tak odhadnu, na včelstvo i s deklem asi jedna minuta. A normálně krmím jen jednou 10 litrů.
Roztok vydrží u úlů i dny, takže mně se líbí, že ten vlastní kritický čas - rozběsněné včely - je jen to nejnutnější, balast se udělá před a po, klidně za dne. Představa že tam budu tahat kapající hadici, pocákám sebe i úly, na volantu ulepením od cukru nba rukách včely atd. Stačí mi když vidím jak jsme ulepený při plnění kanystrů. A dokonce i jen při nalévání. Vozím sebou jeden s vodou na mytí rukou atd.
Přívěs s benzinovým čerpadlem a hadici s pistolí jsem měl jako sen v počátcích ale prakticky na tom už nevidím nic lákavého. Napak mít možnost někde v klidu a komfortu - třeba vanička na okap a pak s hadicí osprchovat kanystry od roztoku aby nelákal včely, tam vidím svoji budoucnost.
Pětilitrovka od vody z Lidlu za 11-12 českých. V ní je kus něčeho co roste kolem (pelyněk), stačí jedna větvička. Netopí se v tom. V prázdném nástavku, přiklopeno mezidnem. Na teplou stavbu se vejdou tři za sebou.
Folie je popotažená aby mohly u kraje prolézt. Nalévám konví (mám úly u baráku), včely jsou pod folií, jen pár jich tu hlídkuje. Něco roztoku nacákám na folii, hned začnou brát a vykecaj to dole. Vyvěsej se z mezidna do petky a jedou až do dna.
Folie je popotažená aby mohly u kraje prolézt. Nalévám konví (mám úly u baráku), včely jsou pod folií, jen pár jich tu hlídkuje. Něco roztoku nacákám na folii, hned začnou brát a vykecaj to dole. Vyvěsej se z mezidna do petky a jedou až do dna.
393 m.n.m. L159, 20 včelstev, od roku 2007
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- oslovení: Tykat
- Kontaktovat uživatele:
Pěkné , ale jestli mohu odbočit, jak si spokojený s tím typem nástavku, co máš ?
Já osobně jsem ten originál langstroth , který má včelý mezeru nahoře předělal, že ji má teď dole.
Když byla tak jak na obrázku, tak se mi včely dole mačkaly, když jsem je někam položil.
Tobě né ? Nebo má mezera nahoře i jiný význam, který jsem ještě nepochopil ?
Já osobně jsem ten originál langstroth , který má včelý mezeru nahoře předělal, že ji má teď dole.
Když byla tak jak na obrázku, tak se mi včely dole mačkaly, když jsem je někam položil.
Tobě né ? Nebo má mezera nahoře i jiný význam, který jsem ještě nepochopil ?
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999