Tohle je trochu alchymije a 100% bezpečně nelze odpovědět. Trochu o tom povídá třeba Liebig ve Včelaříme jednoduše.deroceros píše:Mám tomu rozumět tak, že pokud má dva nástavky, tak v tom spodním částečně volno, nezaneseno cukrem. V horním mít zaneseno? A také dát oddělek s nízkým dnem na zimu na vysoké dno?Milan Havelka píše:Včelstvo potřebuje na zimování volný prostor na plástech.....bez zásob....aby měly kde vytvoři chomáč.......proto vysoký podmet.....aby měly kam.Prostě to" dokud berou" není ideální......I při poučce: krmit na 1pl.39x24 1,5 kg zásob, , při přepočítání na plochu, zůstává při zinování na 10r., stále volné místo o ploše tří plástů.....
Určitě máte pravdu, 300 včelstev si neumím představit, moje "meta" je asi 80. A tohle se mi bude hodit. Akorát já tedy mám traktor s valníkem, nevym jak máte vysoký přívěs, aleBojo píše:Zdravím.
Už som to niekoľko krát uviedol,že najlacnejšie a najmenej pracné je kŕmenie pomocou 20 l plastových vedier,ktoré sú kalibrované,takže sa dá pomocou hadice napustiť jednorázovo potrebné množstvo cukrového roztoku.Potrebné množstvo sa stanoví pri kontrole plodiska pri medobraní podľa zásob v plodisku a doplňuje sa na 15 až 20 kg odhadom podľa skutočných zásob.Na úl sa urobí značka,podľa toho sa dá do vedra 10 -15 ,alebo 2O l roztoku,dá sa za hrsť slamy a úl sa včelotesne uzavrie a je zakŕmené.Roztok,ako som už niekoľko krát uviedol pripravujeme v 1000 l plastovej kalibrovanej nádrži,kde pomocou kalového čerpadla v 400 l studenej vody rozpustíme 600 kg cukru a keďže túto nádrž máme na prívese za osoné auto.tak to aj v tejto nádrži rozvezieme postune na jednotlivé stanovištia včiel.Touto metódou sme pomocou 5O vedier postupne ešte v mesiaci august / 8 /,nakŕmili viac ako 300 včelstiev
Bojo.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů