Krmení
-
- včelařím od: 0- 0- 0
- oslovení: Tykat
Re: Krmení
Včelstvo potřebuje na zimování volný prostor na plástech.....bez zásob....aby měly kde vytvoři chomáč.......proto vysoký podmet.....aby měly kam.
Prostě to" dokud berou" není ideální......I při poučce: krmit na 1pl.39x24 1,5 kg zásob, , při přepočítání na plochu, zůstává při zinování na 10r., stále volné místo o ploše tří plástů.....

Benátky nad Jizerou, 232 mn.m. BVD 11r.39x24+39x17, Tachovský 39x24,2014 - modifikovaný Eurodadant 39x35 +39x17 - 35 včelstev. Včelařím od roku 1980.
Mám pouze vysoká dna od Nerada která můžou suplovat nástavek. Můžu do nich dát oddělkům souše? ...aby měly kam 

Lang 2/3
Vysočina, 555 m.n.m.
Vysočina, 555 m.n.m.
-
- včelařím od: 0- 0- 0
- oslovení: Tykat
Pokud je máš aspoň na dvou nástavcích, tak bude lepší nepřehnat to s cukrem..... 

Benátky nad Jizerou, 232 mn.m. BVD 11r.39x24+39x17, Tachovský 39x24,2014 - modifikovaný Eurodadant 39x35 +39x17 - 35 včelstev. Včelařím od roku 1980.
Tak mi dneska došla díky spěchu výhoda slaměných kontejnerů. Tlumí proud roztoku. Zatímco stropní krmítka kdž jsme přidal na rychlosti vylévání z kanystru na mě pěkně šplouchala.
Jak neřekl Kalšnikov - V jednoduchosti je síla. Za jedno stropní mám 8 kontejnerů.
Tedy ta stropní jsou dobrá pro oddělky atd.
Jak neřekl Kalšnikov - V jednoduchosti je síla. Za jedno stropní mám 8 kontejnerů.
Tedy ta stropní jsou dobrá pro oddělky atd.
Nějak jsem kanystry co jsem měl od invertu od Kelemana postupně poztrácel.
Nevíte někdo o nějakých 10litrových za rozumnou cenu aby to bylo na potraviny a nejlépe s velkým průměrem - cca 50mm pro vylévání? Docela by mi to zrychlilo práci si jich asi 40-60 najednou napustit a druhý den jen rozvážet
Nevíte někdo o nějakých 10litrových za rozumnou cenu aby to bylo na potraviny a nejlépe s velkým průměrem - cca 50mm pro vylévání? Docela by mi to zrychlilo práci si jich asi 40-60 najednou napustit a druhý den jen rozvážet
Mám tomu rozumět tak, že pokud má dva nástavky, tak v tom spodním částečně volno, nezaneseno cukrem. V horním mít zaneseno? A také dát oddělek s nízkým dnem na zimu na vysoké dno?Milan Havelka píše:Včelstvo potřebuje na zimování volný prostor na plástech.....bez zásob....aby měly kde vytvoři chomáč.......proto vysoký podmet.....aby měly kam.Prostě to" dokud berou" není ideální......I při poučce: krmit na 1pl.39x24 1,5 kg zásob, , při přepočítání na plochu, zůstává při zinování na 10r., stále volné místo o ploše tří plástů.....
Poruba 228 m.n.m
http://www.obalcentrum.cz/obaly/kanystry/?pageindex=2KaJi píše: Nevíte někdo o nějakých 10litrových
393 m.n.m. L159, 20 včelstev, od roku 2007
Zdravím.
Už som to niekoľko krát uviedol,že najlacnejšie a najmenej pracné je kŕmenie pomocou 20 l plastových vedier,ktoré sú kalibrované,takže sa dá pomocou hadice napustiť jednorázovo potrebné množstvo cukrového roztoku.Potrebné množstvo sa stanoví pri kontrole plodiska pri medobraní podľa zásob v plodisku a doplňuje sa na 15 až 20 kg odhadom podľa skutočných zásob.Na úl sa urobí značka,podľa toho sa dá do vedra 10 -15 ,alebo 2O l roztoku,dá sa za hrsť slamy a úl sa včelotesne uzavrie a je zakŕmené.Roztok,ako som už niekoľko krát uviedol pripravujeme v 1000 l plastovej kalibrovanej nádrži,kde pomocou kalového čerpadla v 400 l studenej vody rozpustíme 600 kg cukru a keďže túto nádrž máme na prívese za osoné auto.tak to aj v tejto nádrži rozvezieme postune na jednotlivé stanovištia včiel.Touto metódou sme pomocou 5O vedier postupne ešte v mesiaci august / 8 /,nakŕmili viac ako 300 včelstiev
Bojo.
Už som to niekoľko krát uviedol,že najlacnejšie a najmenej pracné je kŕmenie pomocou 20 l plastových vedier,ktoré sú kalibrované,takže sa dá pomocou hadice napustiť jednorázovo potrebné množstvo cukrového roztoku.Potrebné množstvo sa stanoví pri kontrole plodiska pri medobraní podľa zásob v plodisku a doplňuje sa na 15 až 20 kg odhadom podľa skutočných zásob.Na úl sa urobí značka,podľa toho sa dá do vedra 10 -15 ,alebo 2O l roztoku,dá sa za hrsť slamy a úl sa včelotesne uzavrie a je zakŕmené.Roztok,ako som už niekoľko krát uviedol pripravujeme v 1000 l plastovej kalibrovanej nádrži,kde pomocou kalového čerpadla v 400 l studenej vody rozpustíme 600 kg cukru a keďže túto nádrž máme na prívese za osoné auto.tak to aj v tejto nádrži rozvezieme postune na jednotlivé stanovištia včiel.Touto metódou sme pomocou 5O vedier postupne ešte v mesiaci august / 8 /,nakŕmili viac ako 300 včelstiev
Bojo.
No to jo, za takové peníze seženu /skoro/ 160 litrový plastový sud a kanystr 20l za 20Kč.Kohout píše:http://www.obalcentrum.cz/obaly/kanystry/?pageindex=2KaJi píše: Nevíte někdo o nějakých 10litrových
Takže my letos chudí včelaři to vidíme tak 10litrů za deset koru. Od sirupu atd.
Mimo jiné, kdysi v dobách kdy nebylo vše tak snadno dostupné ani konve na med jsme dostal asi 40 litrový kanystr od rumové trestě. Tedy o ten med byl hrozně velký zájem.

Medovina kvašená v sudech od "sirupu" má perfektní ovocný nádech. Hlavně ta od Coly.