Rozehřátí/rozpušetění medu
Rozehřátí/rozpušetění medu
Mám problém s medem. Začal mě cukernťet odspodu. Dal sme jej do ohřívače (PPS box s fénem+ještě jeden větráček) Termostat nastavenej tak aby med měl na povrchu sklenice cca 40-47°C. ALe nedaří se mi jej rozpustit. Prostě na dně zůstává lehce zcukernaťělá část. Takové menší krystalky. Když obrátím sklenici vzhůru nohama a zatřepou tak se sedlina uvolní do medu. Ale ropzpustit se mi to nepodařilo. Větší teplotu zkusit moc nechcu. Netušíte jak s tím? Je to cca 60 sklenic :/ vcelku dost velká moje letošní produkce...
Bělá pod Bezdězem BVD 39x24 3cm +37x30 Čechoslováky+mnoho pokusných 

- JiBr
- Příspěvky: 1
- Registrován: 26 srp 2014 11:50
- včelařím od: 0- 0-1991
- oslovení: Tykat
- Bydliště: Praha
Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
S takto zkrystalyzovaným medem jsem také bojoval, když toho není moc tak jedině přelít bez krystalů do nových sklenic. Krystaly nechat třeba oddělkům. Možná by pomohla vyšší teplota, ale bude z něj jen sladidlo 

300m , u Loun, nástavkové 39x24, 39x15
Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
Vloni jsem to měl u medu s příměsí melecitózy (vyšší cukry), některé sklenice se rozdělily napůl, nahoře tekuté, dole "písek". Popisoval to tuším i Michal Počuch na svých přednáškách o medovicovém medu.
Většinou se mi to ale selektovalo už na nejjemnějším uhelonu při cezení. Ten "písek" jsem si schoval a nyní si jej dávám do kafe. Je skvělý. Něco jsem taky zkrmil na jaře rozpuštěné ve vodě. Včelky to braly neuvěřitelně rychle.
Pokud byl trochu na dně sklenic, vysvětlil jsem, co to je, a přesvědčil jsem zákazníky, že je to to nelepší
.
Reálně s tím nic nenaděláš, nerozpustí se to mnohdy ani za vyšších teplot.
To je prostě med, zejména letos byly fáze, kdy byla trochu medovice a do toho květový a pak jde vždy o to, jak se to pomíchá ...
Jiří
Většinou se mi to ale selektovalo už na nejjemnějším uhelonu při cezení. Ten "písek" jsem si schoval a nyní si jej dávám do kafe. Je skvělý. Něco jsem taky zkrmil na jaře rozpuštěné ve vodě. Včelky to braly neuvěřitelně rychle.
Pokud byl trochu na dně sklenic, vysvětlil jsem, co to je, a přesvědčil jsem zákazníky, že je to to nelepší

Reálně s tím nic nenaděláš, nerozpustí se to mnohdy ani za vyšších teplot.
To je prostě med, zejména letos byly fáze, kdy byla trochu medovice a do toho květový a pak jde vždy o to, jak se to pomíchá ...
Jiří
-
- Příspěvky: 616
- Registrován: 20 srp 2014 14:20
- včelařím od: 01 srp 1999
- oslovení: Tykat
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
Možná by bylo dobré říct, jaký je to med, nebo alespoň jakou má barvu.ZdeněkM píše:Mám problém s medem. Začal mě cukernťet odspodu. Dal sme jej do ohřívače (PPS box s fénem+ještě jeden větráček) Termostat nastavenej tak aby med měl na povrchu sklenice cca 40-47°C. ALe nedaří se mi jej rozpustit. Prostě na dně zůstává lehce zcukernaťělá část. Takové menší krystalky. Když obrátím sklenici vzhůru nohama a zatřepou tak se sedlina uvolní do medu. Ale ropzpustit se mi to nepodařilo. Větší teplotu zkusit moc nechcu. Netušíte jak s tím? Je to cca 60 sklenic :/ vcelku dost velká moje letošní produkce...
Moje odpověď možná nebude úplně dle očekávání, ale mám celkem úspěch u zákazníků s pastovaným medem.
Dokonce i ti, co chtějí tekutý přiznají, že poté, co jim ztuhne s ním sladí čaj.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
Letošní druhý med (paběrkový
) s vysokým podílem svazenkového nektaru mi právě začíná krystalizovat. Je to jak píše Zdeněk, drobné krystalky u dna. Sice to už není pro některé zákazníky tak efektní, ale kvalita medu je stále stejná. Neviděl bych v tom problém, spíše je potřeba vysvětlit příčinu zákazníkům, jak píše Jirka.

Lang 2/3
Vysočina, 555 m.n.m.
Vysočina, 555 m.n.m.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host