Falšování medu
- Alternative 052
- včelařím od: 0- 0-2006
- oslovení: Vykat
- Kontaktovat uživatele:
Falšování medu
Když vyšlo najevo falšování značky Český med firmou vytvořenou ČSV pro včelaře a vlastněnou týmž ČSV, většina byla zděšena, lidi taky, ale mnoho soukromých dodavatelů si mnulo ruce, jak jim to zvedlo prodej.
Tak tohle je ještě větší pecka a pro mne osobně velké zklamání. Zejména, když na seznamu vidím jména dodavatelů, jejichž med neprošel a vím, jak se v minulosti někteří drali na trh i za cenu posílání udání a inspekcí na konkurenční dodavatele. Jeden z udaných je tam taky, ale prošel, zatímco udavačka nikoli. A jsou pěkně vedle sebe, kouzlo nechtěného ... Boží mlýny? ...
http://tn.nova.cz/clanek/pulka-ceskych- ... didly.html
Je fakt, že hlídací psi demokratury opět nezklamali v titulku. Ten by totiž měl znít: 12 z testovaných 25 vzorků medu od soukromých dodavatelů nevyhovělo testům SZPI ...
Jiří
P. S.: Pochopil bych chybu ve vodivosti, tudíž označení medu (nepochybně se květový prodával dráž jakožto medovicový), i když i to je chytrácký podvod. Analýza pylu už zlomila vaz leckomu, pan Pintíř (tuším taky Švihov) tím na léta zničil značku či koncept BIO, když prodával bio-med a bral na to i dotace, ale bylo mu prokázáno, že prodává med dovezený a získaný odjinud, nikoli ze svého bio rajónu (stejně v podstatě žádný neměl a ani mít nemohl). Ale karamely, barviva, nesprávné manipulace (přehřívání) s medem a pod.? Stačí, když začnete o tom mluvit někde veřejně a hned je oheň na střeše. Je jasné proč. Samozřejmě za to může Únyje ... Proto jsme vloni v prosinci pozvali na PVS Ing. Lstibůrka na přednášku o cestách k šetrnému získávání, zpracování a uchování medu.
Tak tohle je ještě větší pecka a pro mne osobně velké zklamání. Zejména, když na seznamu vidím jména dodavatelů, jejichž med neprošel a vím, jak se v minulosti někteří drali na trh i za cenu posílání udání a inspekcí na konkurenční dodavatele. Jeden z udaných je tam taky, ale prošel, zatímco udavačka nikoli. A jsou pěkně vedle sebe, kouzlo nechtěného ... Boží mlýny? ...
http://tn.nova.cz/clanek/pulka-ceskych- ... didly.html
Je fakt, že hlídací psi demokratury opět nezklamali v titulku. Ten by totiž měl znít: 12 z testovaných 25 vzorků medu od soukromých dodavatelů nevyhovělo testům SZPI ...
Jiří
P. S.: Pochopil bych chybu ve vodivosti, tudíž označení medu (nepochybně se květový prodával dráž jakožto medovicový), i když i to je chytrácký podvod. Analýza pylu už zlomila vaz leckomu, pan Pintíř (tuším taky Švihov) tím na léta zničil značku či koncept BIO, když prodával bio-med a bral na to i dotace, ale bylo mu prokázáno, že prodává med dovezený a získaný odjinud, nikoli ze svého bio rajónu (stejně v podstatě žádný neměl a ani mít nemohl). Ale karamely, barviva, nesprávné manipulace (přehřívání) s medem a pod.? Stačí, když začnete o tom mluvit někde veřejně a hned je oheň na střeše. Je jasné proč. Samozřejmě za to může Únyje ... Proto jsme vloni v prosinci pozvali na PVS Ing. Lstibůrka na přednášku o cestách k šetrnému získávání, zpracování a uchování medu.
Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen.
Po rybce kočič moc touží, však do vody za ní jít nechce.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- oslovení: Tykat
- Kontaktovat uživatele:
Re: Falšování medu
U těch pravděpodobně včelařů , ne jen baličů , není zřejmé , jestli třeba u toho karamelu nejde jen o nějaké stopové prvky,
pokud ne, tak je to teda síla.
pokud ne, tak je to teda síla.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jak to myslíš s těma stopovejma prvkama?
Problém všech dosavadních anlýz je ten že je tam jen detekce, ne množství. Navíc co vím, tak vzorky co brala veterina v balírně byly ok - jiná laborka, v obchodě brala SZPI která má lepší laborku -NOK - nikde jsem nenašel kolik toho našli, nebo detekční limity. To je jeden z důvodů proč nekrmím inverty a doufám, že v okolí taky nikdo, jinak si nemůže být nikdo jistý. Prý najdou i jen malé množství. Dol dělal pokusy s inverty a našel jej i na stanovištích co krmeny inverty nebyly.
Jinde byly pokusy s obarveným krmením. Našelo se i daleko od pokusného stanoviště.
Asi včely nejsou "připraveny" na to, že jich je na stanovišti velké množství, navíc skoro příbuzných - ins matky, F1 atd.
Podle mě je debata o loupení BF legenda, neboť jinak barevná včela - té si všimnu, že mi do úlu leze sousedka stejně vybarvená si nevšimnu.
Jinde byly pokusy s obarveným krmením. Našelo se i daleko od pokusného stanoviště.
Asi včely nejsou "připraveny" na to, že jich je na stanovišti velké množství, navíc skoro příbuzných - ins matky, F1 atd.
Podle mě je debata o loupení BF legenda, neboť jinak barevná včela - té si všimnu, že mi do úlu leze sousedka stejně vybarvená si nevšimnu.
-
- včelařím od: 0- 0- 0
Mám za to, že některé výsledky jsou zavádějící; například Zlatohorský med květový lipový - neodpovídá uvedený botanický původ. Jak u lipového medu stanovit, že už to není lipový? Znám to z vlastní zkušenosti z jednoho lesního stanoviště - někdy je lipová snůška řízlá medovocí, tim pádem to není čistá lípa - ani podle barvy a i chuť je malinko jiná, ale chuť lípy je tak výrazná, že to lze stěží nazvat jinak. Když ale někdo udělá laboratorní rozbor, tak tam najde něco, co s lípou nemá nic společného, no ale co s tím?
Podobné je to s označením květový - lesní. Uznávám, že to může být zavádějící, ale je uvedeno květový, ne medovicový, tak co do toho pletou vodivost? Lesní vnímám jako urcení místa, odkud je - pravda, asi by bylo vhodnější použít z lesa, to už ale zavání slovíčkařením. Sám takové označení používám - opět z onoho lesního stanoviště; Pěkný tmavý med, někdy po malinách, nějindy po lípě, ale řízlý medovocí. Já osobně to rozlišuji a dám i jinou cenu - malinko vyšší. Není to kvůli zisku, ale proto, abych reguloval poptávku po světlém a tvavém, jak to někteří zákazníci označují. Kdybych je označil stejně a za stejnou cenu, tak by mi první vybrali ty tmavé...
Podobné je to s označením květový - lesní. Uznávám, že to může být zavádějící, ale je uvedeno květový, ne medovicový, tak co do toho pletou vodivost? Lesní vnímám jako urcení místa, odkud je - pravda, asi by bylo vhodnější použít z lesa, to už ale zavání slovíčkařením. Sám takové označení používám - opět z onoho lesního stanoviště; Pěkný tmavý med, někdy po malinách, nějindy po lípě, ale řízlý medovocí. Já osobně to rozlišuji a dám i jinou cenu - malinko vyšší. Není to kvůli zisku, ale proto, abych reguloval poptávku po světlém a tvavém, jak to někteří zákazníci označují. Kdybych je označil stejně a za stejnou cenu, tak by mi první vybrali ty tmavé...
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- Kontaktovat uživatele:
tak už vlastně odpověděl KaJi , možná tomu nerozumim, ale podle mne je rozdíl mezi 1 gram na 1 kg nebo 0,001 mg.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
- Alternative 052
- Kontaktovat uživatele:
Řekněme, že na označování medu jsou daná určitá dosti konkrétní pravidla a ta je třeba dodržet. Čili základní dělení je na květový a medovickový. A to ostatní je jen pomocné a dplňkové a je třeba to formulovat tak, aby to nebylo zavádějící.
Může být třeba květový - směs lesních květů, nebo medovicový - s příměsí lesních květů a pod.
Zásadní je vodivost a je fakt, že není snadné si ji přesně změřit.
Jestli jeden je označený jako medovicový a nemá na to parametr, je to problém. A označení lesní květový je v rozporu s pravidly. Z čehož pak plyne další problém.
Dával jsem předloni med do soutěže Med roku 2015 a byl na hraně, takže jsem dokonce přidal 2 etikety (květový a medovicový) a požádal soutěžní laboratoř o ověření a aplikaci správné etikety. Což se stalo, byl květový, ale fakt těsně. Dávám si dost pozor a pokud to není zcela jasné a bez problémů, deklaruji raději jako květový a vysvětlím, že je se značnou příměsí medovice, což bývá postupel léta dosti pravidlem, počínaje javory přes lípy a pak listnáče i jehličnany v lese.
Jiří
Může být třeba květový - směs lesních květů, nebo medovicový - s příměsí lesních květů a pod.
Zásadní je vodivost a je fakt, že není snadné si ji přesně změřit.
Jestli jeden je označený jako medovicový a nemá na to parametr, je to problém. A označení lesní květový je v rozporu s pravidly. Z čehož pak plyne další problém.
Dával jsem předloni med do soutěže Med roku 2015 a byl na hraně, takže jsem dokonce přidal 2 etikety (květový a medovicový) a požádal soutěžní laboratoř o ověření a aplikaci správné etikety. Což se stalo, byl květový, ale fakt těsně. Dávám si dost pozor a pokud to není zcela jasné a bez problémů, deklaruji raději jako květový a vysvětlím, že je se značnou příměsí medovice, což bývá postupel léta dosti pravidlem, počínaje javory přes lípy a pak listnáče i jehličnany v lese.
Jiří
ono jedna vec je čo sa píše na etiketu a druhá vec čo povieš kupujúcemu...
na etikete je med kvetový ale ak im povieš že sú to ovocné stromy šmrcnuté lipou, alebo kvetový s príchuťou malín, tak si odnášajú poháre s takou "posvätnou" úctou, akože vyhrali...
na etikete je med kvetový ale ak im povieš že sú to ovocné stromy šmrcnuté lipou, alebo kvetový s príchuťou malín, tak si odnášajú poháre s takou "posvätnou" úctou, akože vyhrali...

- Alternative 052
- Kontaktovat uživatele:
Ano, přesně tak. Posedíme na zahradě, dostanou ochutnat různé šarže, popovídáme si o tom, v podstatě rámcově dobře vím, jak se snůška v okolí vyvíjí ... Takže vidí a ochutnají první květový med (pastovaný, většinou velmi světlý) a pak další točení, která obvykle postupně béžovatí a jsou chuťově bohatší. No a když se zadaří, skončíme u medovice. K tomu letáček s informacemi, co vše kolem kvete a z čeho včelky nosí, jak se med získává, jak ho mají uchovávat etc. A taky to, že jde o med od včelek, které už několik sezon nejsou ošetřované syntetickými akaricidy.
Většina si to velmi rychle zapamatuje a ráda to akceptuje. Zejména krásné alternativní maminky vyznávající zdravý životní styl ...
Jiří
Většina si to velmi rychle zapamatuje a ráda to akceptuje. Zejména krásné alternativní maminky vyznávající zdravý životní styl ...

Jiří
-
- včelařím od: 0- 0- 0
Ano Jiří, souhlasím s vámí, dělám to dost podobně, ale toto vlákno, které jste založil, je o falšování medu, včetně odkazu na TV Nova a výsledku kontroly SZPI v obchodní síti. Tam to chcete realizovat jak? Podle mě to nejde jinak, než skrz etiketu. Nezastávám se těch, co med skutečně falšují a poškozují. Ale vadí mi dehonestace včelařů zveřejňováním na podobných seznamech bez bližšího vysvětlení. Odůvodnění jako neodpovídá uvedený botanický původ anebo vodivost u medu, který je deklarován jako květový, bez bližšího vysvětlení, to neberu. Navíc v těchto dvou případech se nejedná o falšování medu, jak hlásá bombastický titulek. V konečném důsledku takový článek poškozuje nás všechny, protože polovina medů od českých včelařů...