Jan píše:
No a úplně jsem zapoměl, že pokud náhodou bude nějaké včelstvo jevit známky tolerance, neznamená to , že tato vlastnost musí být dědičná.
No o tom som tiež počul ,hlavne aby boli v chove nejaké také čo tie známky majú či mali a potom boh nám pomáhaj nejak.Ja som si tak na začiatok stanovil také pravidlá že po dve rodiny pri sebe a od dalších tak 5m rozostup ,čo je možno málo ,ale nech . Potom rozširovať cez roje stav včelstiev aspoň na 60% ak nie naplno .Prelarvovať či dať tam plást s otvoreným plodom do odelku či pásik s vajíčkami je jednoduchšie ako čakať na rojovku či ich do toho dohnať .Ale príde mi prirodzené cez roje či aspoň matečníkmi z rojovky .Obmedzovať použitie medzistienok . Potom monitorovať klieštika ,spád ,a sú nejaké alternatívy zmývať liehom či práškovým cukrom z včiel a pozorovať vlastnosti že by mali nejaké znaky vitality aj výkonu ,sily .Uvidíme no

Ešte k tomu liečeniu v bezplodnom období ,čo vám ja viem ,ak dám bee vital ,dá to dole kliešte čo nie sú pod viečkom ,týždeň nato zopakujem ked sa dalšie vyliahnu ,a o týždeň znova . Spád býva asi nasledovný napríklad : 1x zo 150 spád ,2x 50ks ,3x 10ks . čiže ich to zdecimuje myslým na 90% či tak nejak ako sa aj udáva ,že by to včely nejak poškodzovalo som si nevšimol .Inak do bee vitalu sa už tuším nedáva kš ale k mravčia ,aj ked u nás v laistroch je že oxalová a ale na výrobku je mravčia .

ale funguje a to je hlavné.