Racionální včelaření/včelař

Odpovědět
KaJi
včelařím od: 0- 0-1983
oslovení: Tykat

Re: Racionální včelaření/včelař

Příspěvek: # 136Příspěvek KaJi
23 srp 2014 09:14

http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.p ... racionalni
http://cs.wikipedia.org/wiki/Racionalita
Jako racionální se často hodnotí určité rozhodování a jednání právě vzhledem k nějakému cíli

Takže když někdo včelaří pro med a prachy z co nejmenšího počtu včelstev a jiný pro radosta a zdraví své i svých včel, tak i když oba dva včelaří ze svého pohledu racionálně, metoda bude možná úplně odlišná.

Takže pak je třeba doplnit cíl, měřítko racionality a je možné se o něčem bavit.

Nebo začnu tady vychvalovat své včelaření bez medu jako racionální. :-)

KaJi
včelařím od: 0- 0-1983

Příspěvek: # 138Příspěvek KaJi
23 srp 2014 09:45

Tom píše: Z mojí strany je to spíš ozvěna ze setkání s jedním schváleným učitelem včelařství, kde jsem nabyl dojmu, že celé to jejich učení je jen o silných slovech o racionálním včelaření zaměřených na ješitnost než na skutečnou podstatu racio.
Racionalitě diskuse by prospělo kdyby se napsalo kdo to byl - asi se za své názory nestydí když je přednáší - a co vlastně tvrdil.

Ono je to na zvláštní vlákno, jak se člověk vlastně stane přednášejícím. A kdo jej schvaluje. Podle mě hlavně ten kdo si jej zve. Ten má tu největší a poslední zodpovědnost.
Na jedné straně je problém ty co mají podle mě co řící urvat, protože nestíhají a pak je dost těch co mají deset včelstev a jako koníčka mají učení. Ale určitě taky mají třeba co říci, je to vždy o očekáváních toho kdo je zve a co od přednáčky očekává.

Zvát uřitele s deseti včelstvy na přednášku profíků a nebo naopak je často mimoběžné. Z hlediska použitelné praxe.

Když mám deset včelstev na zahrádce při důchodu je to nutně jiná praxe než když mám Xset včelstev a musím to stihnout a uživit se tím.

Tom
včelařím od:

Příspěvek: # 141Příspěvek Tom
23 srp 2014 12:34

Stanovovat cíle co je racionální je zbytečné, protože právě proto, že každý to racionální může mít nastaveno někde jinde. To není o stanovení cílů, ale o diskuzi. Mě nevadí jestli má někdo jiný názor, jestliže ten názor dovede i zdůvodnit. Naučenou rutinu neuznávám, na rutině jsem si i pěkně naběhl, proto i o věcech každodenních se snažím přemýšlet. Stejně tak je naprosto zbytečné řešit konkrétního učitele, když jsou na tom všichni stejně, protože jsou z Nasavrk vypuštěny podle stejné šablony. Jedinou vyjímkou jsou snad ti co přednáší pro ŠPV, protože tam se uchytí jen praktik a razítko, že může, nikoho nezajímá. Důležitý je, jestli obsah někoho zajímá, jestli ne, příště má smůlu. Také na to nepobírají žádné dotace, proto ta motivace je jiná. No a jsem zase u peněz ;) .

Jiří Matl
včelařím od: 0- 0- 0

Příspěvek: # 146Příspěvek Jiří Matl
23 srp 2014 13:40

Tom píše:...
Stejně tak je naprosto zbytečné řešit konkrétního učitele, když jsou na tom všichni stejně, protože jsou z Nasavrk vypuštěny podle stejné šablony. Jedinou vyjímkou jsou snad ti co přednáší pro ŠPV, protože tam se uchytí jen praktik a razítko, že může, nikoho nezajímá. Důležitý je, jestli obsah někoho zajímá, jestli ne, příště má smůlu. Také na to nepobírají žádné dotace, proto ta motivace je jiná. No a jsem zase u peněz ;) .
Dovolím si oponovat.
Už dávno není vše jen o těch, které vyprodukovaly Nasavrky. Existuje řada konkurenčních (ano, takto) systémů (Blatná a její obor Včelař s výučním listem, Moravská včelařská škola, letní školy, přednáškové cykly, jednorázové kursy:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com ... &Itemid=79
http://www.psnv.cz/index.php?option=com ... &Itemid=79
V současné době jsou 3 subjekty, které mají vlastní seznam lektorů: ČSV, PSNV a MSVV:
http://www.vcelarstvi.cz/seznamy-ucitel ... niku..html
http://www.psnv.cz/index.php?option=com ... Itemid=114
http://www.msvv.cz/prednaskova-cinnost/
Většinou se neprolínají, dokonce jsou i lektoři, kteří nemohou přednášet o včelích nemocech na oficiálních akcích ČSV, protože se to věrchušce nehodí do krámu. Ale mohou jinde ...
Nejde jen o to, jestli to někoho zajímá. Jde i o kvalitu ...
Takže bych diferencoval a je dobře, že je již na výběr.
Je i řada zkušených odborníků, o jejichž poznaky je veřejný zájem, takže pořádají vlastní kursy. Samozřejmě za peníze, protože to vše něco stojí a za vzdělání i za sdílení zkušeností je slušné platit. Není to samozřejmost a oni si to tvrdě odpracovali.
Jiří

gupa
včelařím od:

Příspěvek: # 147Příspěvek gupa
23 srp 2014 13:52

KaJi píše:
Zvát uřitele s deseti včelstvy na přednášku profíků a nebo naopak je často mimoběžné. Z hlediska použitelné praxe.

Když mám deset včelstev na zahrádce při důchodu je to nutně jiná praxe než když mám Xset včelstev a musím to stihnout a uživit se tím.
Racionální - rozumné
Učitel co neumí a nezná chov se sty včelstvy po dobu 5ti let je učitel bez praxe se sty včestvy, měl by mít takovou kategorii šíření nauky, měl by mít takovou "hodnost" že umí rozumně chovat např. 25 včelstev. Takové hodnosti bych uznal.

Hodnost proto, protože malý vojín nemůže hovořit za plukovníka a tvrdit že to má být tak nebo tak v jeho práci.
Hodnost proto, protože chovatel který má sto nebo stovky včelstev, si prošel se svým rozumem chov s 25ti včelstvy a má představu jak je chovat, proto by měl být znalý chovu nejen velkého počtu, ale hlavně malého, protože stanoviště je rozumné mít menší než je celkový počet včelstev velkého včelaře. Jedině žeby kočoval a udělal sjezd.
Hodnost proto, protože jsem schopen uznat práci chovatele který má tisíce včelstev, ale v podstatě je to o logistice a směrování práce malých stanovišť, takže opět. Chovatel nebo majitel tisíců včelstev už ani nemusí být 100% chovatel, protože je to třebas nějaký generál co má pod sebou pár vojínů a nějkého plukovníka.

Plukovník, generál nemusí mít buňky nebo prostě nechce někomu něco přednášet a navíc ho něco učit.

Doufám že toto je rozumný nadhled nad rozdíly malých a velkých učitelů, chovů, včelařů.

Tom
včelařím od:

Příspěvek: # 148Příspěvek Tom
23 srp 2014 14:19

Jiří Matle, je to sice krásný, že je víc možností jak se dostat k učitelování a přednášejícím, byl jsem na vícero přednáškách z více zdrojů, ale je to stejně k ničemu jako z Nasavrk. To jen kopíruje současný systém celého vzdělávání v ČR. Student dodělá školu a jde po prázdninách učit, bez praxe v oboru. A tito lidé také přednáší v oboru včelařství.

Jiří Matl

Příspěvek: # 150Příspěvek Jiří Matl
23 srp 2014 15:17

Tak to si asi nerozumíme nebo se nějak míjíme, pane kolego. Nevím, na jakých akcich jste byl. Ale já psal o rozmanitosti přístupů a názorů i metod. A o otevřenosti a volnosti a o kvalitě (vím, jakou péči věnujeme nyní kvalitě sboru lektorů PSNV - a budeme věnovat péči ještě větší, takže pod touto hlavičkou žádný "nedouk" přednášet nebude moci).
Protože tu rozmanitost, řekněme, docela znám a vím, že existuje a vím, kde ji najdu. Obvykle ne tam, kde přednášejí renomovaní lektoři ČSV, tam je to většinou jako přes kopírák, to musím opravdu jinam. Řekněme, že se potřebuji něco dozvědět o tom, jak tlumí varroózu v zahraničí a jak fungují organické kyseliny a ono u nás tak podivně nazývané alternativní ošetřování. Podivně proto, protože u sousedů je to normání strategie.
Tak to půjdu na Z. Klímu (http://www.plzensky-kraj.cz/cs/clanek/v ... jako-v-ule + odkaz dole na audio) (http://www.psnv.cz/index.php?option=com ... &Itemid=92 ) nebo na J. Danihlíka (http://www.mojevcely.eu/ ) a další, které ovšem nenajdu na seznamu lektorů ČSV. Nikoli na Krabce, Kamlera, Titěru či Slámu ... Rozumíme si teď?
Jiří

Tom
včelařím od:

Příspěvek: # 151Příspěvek Tom
23 srp 2014 15:45

Jestli jsem nějak gramaticky zneuctil jméno omlouvám se.
Jako nečlen žádné včelařské politické strany chodím na přednášky kde mě napadne, takže jak Kamlera, tak Klímu jsem přednášet slyšel na téma varroóza. Oba dva v podstatě přednášely o stejných věcech, ale každý svými slovy, jen Klíma měl něco, že prý nepřednáší o celý rok proti varroóze a stejně přednášel. Kamler místo podobných hlášek, používal vsuvky z praxe. Proto Kamlerova přednáška pro mě měla daleko větší hodnotu. Já jako nezatížený závazky k žádné politické straně si mohu dovolit vidět věci trošku jinak a vybrat si a nedopustit se zrady.

P.S. a kromě nedouků je ještě nutné, aby nepřednášely i nedoumělové. Na to potřebují, ale roky praxe.

Jiří Matl

Příspěvek: # 152Příspěvek Jiří Matl
23 srp 2014 16:11

Tak to si asi opravdu nerozumíme.Chcete tím říci, že F. Kamler přednášel o volném užívání organických kyselin tak, jak to dělají léta a s úspěchem třeba v Rakousku? Slyšel jste tedy p. s. Kamlera přednášet o ofektivitě dlouhodobých odpoařovačů KM Typy, srovnání efektivity, principy aplikace ...), či o zimním ošetření pokapem KŠ? Tak na takové přednášce bych fakt rád byl a možná bych pak šel i na panáka, abych to vydýchal ...
Poslechněte si tu přednášku z Plzně, na niž jsem Vám poslal odkaz. Má sice dvě hodiny, ale je to dobře strávený včelařský (nikoli politický) čas.
Prosím, nezaměňujte ekonomický prospěch určitých lobbyistických uskupení za politické strany. Zde je to ostatně o včelách a o faktech. Politiku do toho nemotejme.
Ovšem je třeba chtít poslouchat. A pak si to přebrat.
Z, Klíma samozřejmě nepřednáší na téma "celý rok proti varroáze", ale na téma: "celý rok s varroózou". Pokud Vám toto uniklo, pak jde pochopitelně o gruntovní neporozumění.
Jiří

Tom
včelařím od:

Příspěvek: # 153Příspěvek Tom
23 srp 2014 16:42

Ano technické postupy jak celý rok s varrózou, jak se liší od celý rok proti varroóze? O jiných postupech ošetření včetně organických kyselin jsem neslyšel Kamlera, ale p. Veselého v Nasavrkách na jednom semináři. Také mám včelařské kontakty jak do Rakouska tak do Německa mezi obyčejné včelaře a oni tam zase takový ekologové nejsou jak se zde snaží ze skupiny nástavkařů a spol. propagovat. Ono je to tam na stejný úrovni jako u nás. A je celkem i zajímavé poslechnout si praktiky Německého svazu včelařů od německých řadových včelařů a ne funkcionářů jakéhokoliv spolku, ti budou vždy vychvalovat. Říká se, jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Asi takhle to vypadá v okolních státech ve srovnání s námi.

Odpovědět

Zpět na „Včelaření“