Krmení
-
- včelařím od: 01 bře 2014
- oslovení: Tykat
Re: Krmení
a kedze nasleduje pekne pocasie nemoze sa stat ze to este vcely nieco toho spotrebuju?
a zasoby na zimu tiez zavieckuju ako med?
a zasoby na zimu tiez zavieckuju ako med?
nástavkový BVD 11r. 39x24 , Malá Hradná 290 m.n.m + prechod na 39x24 a 39x17...
Zásoby na zimu se obvykle zavíčkují. Včelám je jedno kde vzali tu sacharozu co štěpí.
Včely spotřebovávají každý měsíc v roce, hlavně když jsou aktivní. Za rok se uvádí 50-100kg, pylu prý taky desítky kg.
Nejmenší spotřeba 1-3 kg podle situace je prý obykle jen když v zimě topí, nelétají a neplodují. Velmi krátké období. Zbytek je když plodují.
1 nebo 4 kg cukru prý dá měsíční výkon 20W - tak jsem si to snad kdysi spočítal, to až se bude řešit zase izolace. To jen pro představu co se děje v úle když tam jen v zimě sedí a jak si dokáží v chomáči a díle udržet teplo.
Včely spotřebovávají každý měsíc v roce, hlavně když jsou aktivní. Za rok se uvádí 50-100kg, pylu prý taky desítky kg.
Nejmenší spotřeba 1-3 kg podle situace je prý obykle jen když v zimě topí, nelétají a neplodují. Velmi krátké období. Zbytek je když plodují.
1 nebo 4 kg cukru prý dá měsíční výkon 20W - tak jsem si to snad kdysi spočítal, to až se bude řešit zase izolace. To jen pro představu co se děje v úle když tam jen v zimě sedí a jak si dokáží v chomáči a díle udržet teplo.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- Kontaktovat uživatele:
mapa fora je vlastně první strana , kde je například včelaření , to je názen "oblasti" fór , a pak jsou jednotlivá fóra , třeba videa a pak jsou již jednotlivá témata.KaJi píše:Bylo by to na další vlákno, ale nějak tady ještě neumím. Btw - kdyby byla někde "mapa" fora, bylo by to pro dobré, nebo kdybych věděl kde ji najdu.
![]()
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jo, ale musím rozklikávat. Kdyby byl najendou vidět celý strom, nebo 2, 3 úrovně.
Dneska jsem byl s dětmi na výletě, okukoval nádherně rozkvetlou louku ale včely nikde, ač vše bylo ideální. Teplota, vlhkost, slunečno, ... Dokonce tady suší seno, v září, dlouho nepamatuji.
Odbočil jsem ke včelám co jsem měl poblíž a skoro všechny to měly na háku, jen některé létaly, další se vyvalovaly na česně, ještě kafe tam chybělo.
Ideální stav zakrmených včel.
Tak mě napadlo, jestli podle toho jak se chovají poznávat jejich spokojenost se zásobením a dokrmovat jen ty co lítají, pokud by zde byla zjištěna korelace.
Jestli máte někdo včely na zahradě a máte čas přes den na okukování, nesledovali jste něco takového?
Dneska jsem byl s dětmi na výletě, okukoval nádherně rozkvetlou louku ale včely nikde, ač vše bylo ideální. Teplota, vlhkost, slunečno, ... Dokonce tady suší seno, v září, dlouho nepamatuji.

Odbočil jsem ke včelám co jsem měl poblíž a skoro všechny to měly na háku, jen některé létaly, další se vyvalovaly na česně, ještě kafe tam chybělo.

Ideální stav zakrmených včel.
Tak mě napadlo, jestli podle toho jak se chovají poznávat jejich spokojenost se zásobením a dokrmovat jen ty co lítají, pokud by zde byla zjištěna korelace.
Jestli máte někdo včely na zahradě a máte čas přes den na okukování, nesledovali jste něco takového?
-
- včelařím od:
Moje včely už moc nelietajú, len tak na pol plynu, niekedy ani to nie. Manželkin dedo má včely 30m odo mňa. Ja som už takmer dokŕmil a zásob mám v úľoch viac než dosť. On ešte nie je ani v polovici kŕmenia a včely má omnoho aktívnejšie. Takže môže na to niečo byť.
Karle, zrovna dnes jsem jim dával něco do sosáku, jen 5ti ne. Tech 5 pak moc nelítalo, ale těch 22 krmených bylo aktivních o 106. Ale venku stejně slídily. Jinak jsou jak beránci. Sedím půl metru od česna a koukám jak nosí pyl. Pod česnem trhám plevel a holky si jen na mě sedají jak na odpočívadlo.
Naposledy upravil(a) JKL dne 07 zář 2014 21:34, celkem upraveno 1 x.
-
- včelařím od:
To je tým, že majú dosť zásob. Keď majú dostatok, sú pokojné, keď majú nedostatok, sú nervózne...
-
- včelařím od: 0- 0- 0
Včely mám v podstatě nakrmené, ale těm nejsilnějším na 2vn+1nn, nebo 3vn ještě 5 kg budu přidávat. Ačkoli mám některá včelstva na 2Vn nakrmena na 28-30 kg zásob, stále čile nosí pyl a to dost ve velkém(někde je svazenka), ikdyž včerejší prohlídky ukázaly, že jen asi 50% včelstev má víc plodu než 2 rámky. Některé jsou uplně bez plodu, ale našly se vyjímky se 7mi plásty plodu. Včelky se prostě pěkně zásobily pylem, takže ve většině včelstev jsou i 4 pylové desky. Pozdní oddělky na 9-11r stále mají plod na 3.r.....při zásobách 10-14 kg....
Benátky nad Jizerou, 232 mn.m. BVD 11r.39x24+39x17, Tachovský 39x24,2014 - modifikovaný Eurodadant 39x35 +39x17 - 35 včelstev. Včelařím od roku 1980.
Tak jsem využil posledního záchvěvu teplého počasí a prohlédl ty včely u kterých jsem byl.
U některých byla až podezřelá letová aktivita, ale po chvíli jsem nabyl dojmu, že se jako by naráz vracely, za chvíli opadla a byla jinde.
Pokud to co mají považují za důvod k pohodě, tak já ne. S velmi vysokou pravděpodobností by zimu i jaro přežily, já tam ještě nalil 10l kanystr - 7kg cukru a uvidím.
Některé byly nabouchaé velmi pěkně, rámky 45x30 až dolů místy, ale byly tam i takové co měly jne deset cm jistých. Což je kilo na rámek a něco, s tím se dřív běžně zimovalo.
Velmi často bez plodu nebo s minimem, ale byly tam taky takové, co měly několik rámků zavíčkováno na průměru 20cm. Až na vyjímky jsem moc otevřeného neviděl.
U některých byla až podezřelá letová aktivita, ale po chvíli jsem nabyl dojmu, že se jako by naráz vracely, za chvíli opadla a byla jinde.
Pokud to co mají považují za důvod k pohodě, tak já ne. S velmi vysokou pravděpodobností by zimu i jaro přežily, já tam ještě nalil 10l kanystr - 7kg cukru a uvidím.
Některé byly nabouchaé velmi pěkně, rámky 45x30 až dolů místy, ale byly tam i takové co měly jne deset cm jistých. Což je kilo na rámek a něco, s tím se dřív běžně zimovalo.
Velmi často bez plodu nebo s minimem, ale byly tam taky takové, co měly několik rámků zavíčkováno na průměru 20cm. Až na vyjímky jsem moc otevřeného neviděl.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- Kontaktovat uživatele:
Včely celkem lítají a já si připravoval políčka na komonici a svazenku na příští rok.
Taky jsem chtěl dát poslední kyblíky, ale déšť mě předběhnul. Tak asi zítra.
Taky jsem chtěl dát poslední kyblíky, ale déšť mě předběhnul. Tak asi zítra.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999