Jen tak.
-
- včelařím od: 0- 0- 0
- oslovení: Tykat
Re: Jen tak.
Tady jsem zvyklej na 3 snůšky ....letos byla jen jedna z těch třech ...řepka a ov.stromy.....ale zase z toho točilo 2x......a druhá byla až (tady neobvyklá) ....slunečnice. Ve výsledku průměr o půl kila lepší než v loni.....
Benátky nad Jizerou, 232 mn.m. BVD 11r.39x24+39x17, Tachovský 39x24,2014 - modifikovaný Eurodadant 39x35 +39x17 - 35 včelstev. Včelařím od roku 1980.
Pánové, mám všetečný dotaz ohledně vyprazdňování matky. Včely chodí ven, to je mi jasné, matka ale standardně ne. Má na svou potřebu nějaké speciální místo, nebo "kde si prdne, tam to zůstane"? 

Lang 2/3
Vysočina, 555 m.n.m.
Vysočina, 555 m.n.m.
-
Tys někde našel hromádku?
...nebo proč?

Benátky nad Jizerou, 232 mn.m. BVD 11r.39x24+39x17, Tachovský 39x24,2014 - modifikovaný Eurodadant 39x35 +39x17 - 35 včelstev. Včelařím od roku 1980.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- Kontaktovat uživatele:
Aha,
má na to "lidi" - tedy mladušky , které ji doprovází , krmí - no proste fullservice
Honza
má na to "lidi" - tedy mladušky , které ji doprovází , krmí - no proste fullservice

Honza
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jednou mě napadlo, že na to jak jsou včely čistotné je matka pěkné prase. Po oplodnění zůstává celý život v úlu (ideálně), takže ty hromádky musí někam dávat 

Lang 2/3
Vysočina, 555 m.n.m.
Vysočina, 555 m.n.m.
Podle toho jestli jde na malou nebo na velkou.
393 m.n.m. L159, 20 včelstev, od roku 2007
A to je pak tolik žádaný tmavý med.danrycka píše:Jednou mě napadlo, že na to jak jsou včely čistotné je matka pěkné prase. Po oplodnění zůstává celý život v úlu (ideálně), takže ty hromádky musí někam dávat
-
....a při zácpě je to melecotóza..... 

Tak ve středu jim prý dojde voda a snad bude i slunečno.
Ideální čas na dokrmení včel a zvýšení kvalifikace.
Vyzkoušejte si to krmení v sáčkách, je super.
Ověčil jsem si zatím infa které jsem dostal a mohu potvrdit. Stačí i obyč. mikroteňák na zamražování potravin z papírnictví, taktéž slabé do koše pokud netečou.
Ke včelám je to lepší nosit v kbelíku atd. A začal bych zkoušet malými dávkami.
Není to pro slabochy ani za chladu.
Dírky nejlépe špendlíkem a stačí pár. Objeví se miničúrek - alespoň jeden je podmínkou aby to včely trochu zaujalo.
Mikroten jsou včely schopny rozkousat a zvětšit si dírky až tam strčí hlavu a doberou to až na dno.
Jako náhradu krmení kontejnerem a slámou to zatím nevidím, ale pro operativní krmení rojů, oddělků atd nebo včelstev na které není HW a nebo podněcování v létě, až bude zase takový rok, to má podle mě potenciál.
Fotky mám, ale ukáži až v zimě. Zatím si každý můžete udělat svoje.
Ideální čas na dokrmení včel a zvýšení kvalifikace.
Vyzkoušejte si to krmení v sáčkách, je super.
Ověčil jsem si zatím infa které jsem dostal a mohu potvrdit. Stačí i obyč. mikroteňák na zamražování potravin z papírnictví, taktéž slabé do koše pokud netečou.
Ke včelám je to lepší nosit v kbelíku atd. A začal bych zkoušet malými dávkami.
Není to pro slabochy ani za chladu.
Dírky nejlépe špendlíkem a stačí pár. Objeví se miničúrek - alespoň jeden je podmínkou aby to včely trochu zaujalo.
Mikroten jsou včely schopny rozkousat a zvětšit si dírky až tam strčí hlavu a doberou to až na dno.
Jako náhradu krmení kontejnerem a slámou to zatím nevidím, ale pro operativní krmení rojů, oddělků atd nebo včelstev na které není HW a nebo podněcování v létě, až bude zase takový rok, to má podle mě potenciál.
Fotky mám, ale ukáži až v zimě. Zatím si každý můžete udělat svoje.

-
- včelařím od: 01 srp 1999
- Kontaktovat uživatele:
Pokud někdo bude netrpělivý a nebude chtít čekat do zimy, dával jsem odkaz na krmení sáčky do videa.
Sám jsem to zkoužel zatím u oddělků a se smíšenými pocity - nesmí to prasknout v době slídění.
Sám jsem to zkoužel zatím u oddělků a se smíšenými pocity - nesmí to prasknout v době slídění.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999