Volná stavba 2/3L
Re: Volná stavba 2/3L
To je dobre
:-):-) místo oddelku. Ten opravuje na prdelku.

Co jsem vypozoroval, tak není problém s přehazováním různého díla v medníku. Kde ale jsou na to včely citlivé, je plodiště. Takže v plodišti postupně zebruji stavebníma rámkama nebo loučkama, aby si vystavěly co a jak potřebují a do medníku dávám to, co při zebrování zbyde z plodiště. Snažím se takto obměnit každý rok aspoň půlku plodiště.Alternative 052 píše: ↑27 dub 2017 00:02 U přirozené stavby je problém dělat včelkám binec v určení stavby. Stavějí jak buňky pro plod (dělničí a trubčí), tak buňky na zásoby, které jsou něco mezi. Není pak dobré jim do toho vstupovat. Píše o tom už D. P. L. L. Langstroth.
To bylo zajímavé: vnímal jsem to tak nějak od přírody, všiml jsem si toho, ale ve chvíli, kdy jsme pracovali na českém překladu Langstrotha a narazili na to, vše se krásně pospojilo. Je pořád spousta lidí, kteří se věnují přirozené stavbě, ale tohle si neuvědomují.
Jiří
Přijde mi, že s tím takto jsou včely v pohodě.
Je to na jiné vlákno, možná propolis. Ale po loňské agresívní výměně díla - v okolí EFB - mi to včely daly jasně najevo co je pro ně výhodnější a co považují za lepší.
Ta výměna díla - v podstatě nepodložený zvyk a tradice a pocit estetiky. Nebo někdo ví že je negativní vliv díla prokázán?!?
Kdysi jsem tomu taky věřil, ale nakonec zjišťuji, že je to jen o víře.
Například MVP - tolik prohlídek, tedy SVS by měla mít relevantní data se statistickým významem.
Jsou včely na světlém v lepší kondici jak na starém?
Statisticky tam bude možná vliv, že gramotnější včelař díky nalejvárně a společenskému tlaku i častěji mění dílo, osobně očekávám jen tento vliv ve statistice.
Ta výměna díla - v podstatě nepodložený zvyk a tradice a pocit estetiky. Nebo někdo ví že je negativní vliv díla prokázán?!?
Kdysi jsem tomu taky věřil, ale nakonec zjišťuji, že je to jen o víře.
Například MVP - tolik prohlídek, tedy SVS by měla mít relevantní data se statistickým významem.
Jsou včely na světlém v lepší kondici jak na starém?
Statisticky tam bude možná vliv, že gramotnější včelař díky nalejvárně a společenskému tlaku i častěji mění dílo, osobně očekávám jen tento vliv ve statistice.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- oslovení: Tykat
- Kontaktovat uživatele:
Ja teda dávám obvykle bez ničeho, jak už tu bylo řečeno , je potřeba takový rámek dát mezi 2 vystavěné.
Pak se obvykle drží směru a nevybočují.
Pak se obvykle drží směru a nevybočují.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
-
- včelařím od: 0- 0-1985
Fakt, že tu drážku tam mám, protože přířezy kupuji. Kdo by řek, že se hodí ne jen pro mezistěnu. Vsouval jsem do drážky voskovanou latičku, a když takové rámky došly, nezbylo, než tam vrazit holé. Žádný rozdíl ve stavbě nebyl, tak už tam ty latičky nedávám.
- Alternative 052
- včelařím od: 0- 0-2006
- oslovení: Vykat
- Kontaktovat uživatele:
Jednou jsem si naběhl a dal omylem 3 takové rámky vedle sebe a vznikl zajímavý propletenec.
Jednou ovšem neznamená nic (náš profesor testové kritiky vždycky říkával: einmal ist keinmal ...).
Nicméně od té doby to dělám způsobem, jak výše popsal Karel. Občas se zadaří i tu voskovou kapku podle mokré latičky tam pustit, nemám totiž loučky s drážkou.
Jiří
Jednou ovšem neznamená nic (náš profesor testové kritiky vždycky říkával: einmal ist keinmal ...).
Nicméně od té doby to dělám způsobem, jak výše popsal Karel. Občas se zadaří i tu voskovou kapku podle mokré latičky tam pustit, nemám totiž loučky s drážkou.
Jiří
Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen.
Po rybce kočič moc touží, však do vody za ní jít nechce.
Po rybce kočič moc touží, však do vody za ní jít nechce.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- Kontaktovat uživatele:
Možná to tu už někde mam, u oddělků to není, aspoň v počáteční fázi problém.
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999