[quote="KaJi"
-nepoužívá mezistěny nikdy? Co je na tom racionálního?
-snaží se ponechat co nejvíc medných zásob - co to přinese jemu nebbo včelám kromě ušlého příjmu?
nepodporuje na včelnici slabochy - To čeká až zesílí nebo uhynou? Pokud nevyrovnává tak má vždy včely dle gaussovy křivky, jen nechápu co to přinese racionalitě.
-nekupuje matky - to chápu,, zbytečný výdaj, ale jak si porovná to co chová s ostatním? Racionálně pak třeba zjistí, že už před deseti lety mohl být někde úplně jinde.
Odchová jen z toho co se osvědčilo - jo to je racionální, v tomto je ale racionální asi většina včelařů. Pokud je odchov matek racionální záležitost, taky nemusí.
Využívá okolní zdroje a podporuje je - hlavně aby to využívaly včely.

[/quote]
Mezistěny- zvyšují náklady a přidávají práci. Poslední mezistěnu jsem použil pře 6-lety a jde to bez nich a vydělávám na prodeji vosku za plnou cenu a ne, že dovezu vosk na výměnu a ještě abych si sebou bral peníze.
Medné zásoby- je to jediná plnohodnotná potrava včel. Žádná náhražka nemá stejnou výživovou hodnotu jako med a včely lépe odolávají chorobám. Při ponechávání medu se nepočítá finanční hodnota medu vytočeného, ta je samozřejmě vyšší. Ten rozdíl není nijak likvidační a šetří se i čas.
Nepodporuje slabochy- protože včelstvo není slabé samo od sebe a je také rozdíl jestli je včelstvo slabé na jaře a nebo v podletí. Na jaře slabší včelstvo nechám a pozoruji, pokud mě nepřesvědčí tak v podletí vychytím matku a přidám oddělek s jinou matkou. Pokud je slabé v podletí opět stejný postup. Takovou nemoc jsem na včelnici neměl, abych musel likvidovat fyzicky včelstvo, já je odstraňuji geneticky.
Nekupuje matky- pokud je zvědavý ať si koupí a porovnává a potom je tam to třeba zjistí, já jsem třeba zjistil, že jsem si v ničem nepolepšil a měl jsem i dovoz.
Odchovává jen z toho co se osvědčilo- Nevím proč, ale hodně včelařů nezná základní terminologii a pod odchovem si představuje jen odchov matek, ale odchov je odchov mladého jedince. V tomto případě jde o odchov mladého včelstva. Prakticky letošní nejlepší včelstva příští rok nepůjdou do snůšky, ale poslouží pro odchov mladých včelstev. A proto nemusím řešit a zabývat se hýčkáním slabochů, protože mám za ně náhradu.
využívá okolní zdroje a podporuje je- a jak chce včelařit pokud ty okolní zdroje nemá? Svazenka je hodně náchylná na vysychání a zalévat nestačí, když je suchý vzduch tak "zaschne" jako většina květin. Tady se musí zkoušet co do dané oblasti a podmínek se hodí. Vysazovat stromy je sice pro generace příští, ale kdyby generace před námi to nedělaly a uvažovaly stejně, tak na co by dnes včely naletovaly. Dnes je spíš trend kácet a vysazovat thuje a spol.