Falšování medu

Odpovědět
inkognito
Příspěvky: 56
Registrován: 05 dub 2017 10:02
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat
Bydliště: ValMez

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1526Příspěvek inkognito
16 dub 2017 14:06

Pokud se nemýlím, tak Dědečkův med, prodávaný na Bazoz.cz byl ze šarže, která neprošla testem SZPI; opravte mě, pokud se mýlím.

Jiří, jaký je rozdíl mezi tím, čemu věříte vy - doposud jste nepředložil žádné laboratorně podložené výsledky- a mezi tím, čemu věří oni postižení včelaři?

Za fatalistu se rozhodně nepovažuji, netuším, z čeho tak soudíte. Považuji se spíše za konzervatistu. Jen pro doplnění - když se před více než deseti lety diskutovalo o vstupu naši země do EU, tak jsem byl dosti vyhraněně proti - naznačil jsem většinu nyní řešených problémů, včetně rozpadu, do deseti let od našeho vstupu, a skoro se tak stalo; tedy nestalo se, ale za jakou cenu? Od spousty kamarádů a známých jsem byl označován za zpátečníka ba i idiota. Dnes mnozí připouští, že byli zaslepení a najivně hloupí. Někteří dokonce otočili natolik, že hltají různé pochybné servery a Putina mají pomalu za spasitele...

Chcete-li být přísný vůči druhým, začněte u sebe - proč jste použil svazovou sklenici v rozporu s pravidly pro její použití? Zachovejte kontinualitu - nepište, co děláte nyní, ale co jste udělal.

Je hezké, co jste napsal o Honey Show v Londýně či Med roku 2016, chýbí mi ale výčet použitých analytických metod a jejich výsledek. Je hezké tvrzení, že se striktně nikdo s nikým nebavil, pokud nevyhověl stanoveným kritériím, ale bez výčtu stanovených kritérií a použitých metod je to tak říkajíc o ničem...Srovnáváte hrušky s jablky a v důsledku z toho chcete hroznové víno či koňak. Přitom je to čučo, kalvádos či hruškovice...

Já nepopírám, že jsou zákazníci, kteří lipový či pohankový med vyžadují a jsou ochotni si za něho připlatit, ale o skupině zákazníků, kteří naopak tato medy nechtějí - kvůli nim tato medy musíte označit pohankový či lipový, aby si ho nekoupili, tedy ne kvůli vyšší ceně, ale spokojenosti zákazníka, aby si nekoupil, to co nechce. Jim stačí, aby tam nebylo 50%, ale jen 30% a už ho nechtějí...

Jiří, nechovám vůči vám žádnou averzi či něco podobného, pro mnohé věci si vás vážím. Ale ono něco si přečíst a něčím si projít můžou být dvě naprosto diametrálně odlišné věci.

Nezastávám se ani jedné ze stran, ale je potřeba rozlišovat, co spotřebitele může poškodit a co nikoliv. Rezidua pesticidů či antibiotik asi ano, ale vodivost či měně pylových zrn, než někdo stanovil ho poškodí jak? Když se mu zdá být málo javorový či malinový, tak už si ho příště nekoupí, ale nikterak mu to na zdraví neubere.

Mimochodem, ty medy prodané na Horním hradě měly botanický původ deklarovaný jak? Na základě akreditované laboratoře anebo jen na dojmu včelaře?

Uživatelský avatar
Alternative 052
Příspěvky: 208
Registrován: 19 bře 2017 09:47
včelařím od: 0- 0-2006
oslovení: Vykat
Kontaktovat uživatele:

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1527Příspěvek Alternative 052
17 dub 2017 03:00

Oceňuji, že diskutujeme většinou věcně. Nemám problém s přiznáním, pokud byste mě chytil na švestkách. Cílem téhle debaty je přece vyjasnit si základní věci a posunout se dál.
Pokud vím ze svých poznámek, v Londýně se testovaly základní věci jako voda, HMF, vodivost, ale k tomu byla i pylová analýza a testy na cizorodé látky, které do medu nepatří. Nevím, zda se testovala také residua pesticidů a pod. Podobně bychom to chtěli mít nastavené i na Medu roku 2017. K tomu přistupuje i posuzování etiket: výtvarné hledisko i hledisko - řekněme - relevance informací a dodržení příslušných standardů platných pro etikety.
Když si pročtete podmínky anglické soutěže, zjistíte, jak velký důraz se klade právě i na etikety, balení, barvu medu a další věci. S tím, že pro všechno mají definované určité standardy. A deklaraci lokality původu, i když tam je to složitější.
Ze své praxe: používám vinětu s textem: Med z údolí dolní Mže. K tomu květový nebo medovicový (pokud to mám rozborem doloženo). V letáčku či v lístku přivázaném k víčku jsou další údaje. Protože jiný med nemám, tak tvrzení, že jde o med z údolí dolní Mže podepisuju svou ctí.
Ano, stalo se, že jsem tvrdil předloni, že řepku nenosí, protože je 3 km. vzdálená a za řekou a mají lepší pastvu blíž, ale výsledek mě přesvědčil, že jsem se mýlil. Což jsem také přiznal. Vloni to bylo totéž, květnový med byl zcela jiný než další šarže.
Můžou mě chytit akorát na to, že naše řeka se oficiálně jmenuje zcela nesmyslně Berounka. Ale protože už léta všem vysvětluji, že historický název Mže je třeba vrátit zpět (a všichni to o mě vědí), toto riziko vědomě podstupuji. Kdybych dodával někam do prodejny, dal bych: Med od Matlovic včel. Květový x medovickový. Všecko pravda ... :-D
Na Horním hradě jsem neprodával já, takže otázka není na mě. A neuváděl jsem to kvůli certifikátům, ale kvůli tomu, že lipový med má, jak se zdá, své ctitele i odpůrce. Což ale nesmí být důvod jakékoli manipulace na etiketě.
Samozřejmě, že neovlivním, odkud mé včely nosí. A vím, že to má svá rizika. Proto přidávám varování: Chcete med i se stými pesticidy? Ano? Pak stříkejte, kudy chodíte, budete je tam mít!
Ještě k tomu Dědečkovu medu: ano, zdá se, že nešlo o šarže sankcionované dříve SZPI (http://www.szpi.gov.cz/clanek/analyza-p ... celpo.aspx). A nešlo asi ani o šarži, která se v únoru nabízela na Bazoši. Je dosti pravděpodobné, že jde o stažené zásoby ze super-hyper. Vše deklarováno jako Český med. Ještě s dodatkem: tradice, kvalita ... Hmmm ... Podvod byl tedy pravděpodobně širší a mocnější, než se původně myslelo. Tu hledejme viníka. To jsou ti, kteří stáli u zrodu problému. Tito a jejich přímí nadřízení, tedy RV ČSV. Není náhodou, že znovu povolili dovoz medu z Ukrajiny etc. Když se podíváte pár let zpátky, je dobře vidět, jak ten problém vznikal ... Výsledkem je, že med je dnes, jak se zdá, jednou z vemi často falšovaných potravin. Takže není divu, že je pod dozorem.
Znovu dotaz: reagoval nějak ten pán, s nímž jste mluvil (na onom černém seznamu je jediný takto označený). V čem spočívalo přesně, že mu neodpovídal botanický původ?

Jiří
Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen.
Po rybce kočič moc touží, však do vody za ní jít nechce.

VaT
Příspěvky: 192
Registrován: 04 dub 2017 14:29
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1529Příspěvek VaT
17 dub 2017 19:06

inkognito píše: 16 dub 2017 11:18 Máme se na co těšit - analytika jde rychle dopředu, čas, kdy pracovníky SZPI přestane bavit chodit po šitmarketech a maloobchodech se taky blíží a je jen otázkou času, kdy zavítají na naše dvorky...
Ouředníků je stále víc a analýza trvá pořád kratší dobu a je lacnější a voni potřebujou něco vykázat - takže já tomu dávám rok dva, kdy si přehrabou databázi hradišťka a pojedou podle počtu včelstev... vždyť co může bejt lepší podklad pro ouřednický prémie než vyplněnej excel!

inkognito
Příspěvky: 56
Registrován: 05 dub 2017 10:02
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat
Bydliště: ValMez

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1530Příspěvek inkognito
17 dub 2017 19:39

K naplnění tohoto scénáře ještě chybí povinné zavedení etiket pro prodej v režimu ze dvora - pak to budou moci rozjet. Vše je jen otázka času...

Jíří, dovoz medů ze zahraničí sice RV odsouhlasen byl, ale pokud se nemýlím, tak mimo Ukrajinu; to ale na veci nic nemění - je to prasárna, v rozporu se stanovami ČSV. To ale vás jako nečlena nemusí trápit ;-)

K onomu postiženému momentálně nemám dál co sdělit - vše jsem již napsal. Když to shrnu do jedné věty, tak asi takto:
Oficiálně je nikdo nekontaktoval, ví o tom pouze od známých a z médií, prohřešek má spočívat v tom, že podle pylové analýzy byl med málo lipový, tedy méně než 50%.

Ještě k pylové analýze - pokud se provádí za účelem stanovení geografického původu, OK, s tím nemám problém. Ale u botanického původu v tom u některých medů vidím problém. Třeba u té omílané lípy - produkuje nektar i medovici; medovice neobsahuje pyl, chuť a vůni ano. Pylová zrna se tedy naředí lipovou medovicí. Naopak včely donesou i něco jiného anebo v mednících ještě zůstalo něco, co kvetlo před lípou. Chutná to jako lípa, voní to jako lípa, ale pyly nesedí. Co s tím? Vím, že ani vy ani já to asi neovlivníme, ale prostě nesouhlasím s označováním včelařů, kteří takový med uvedou na trh (dvůr) za falšovatele a podvodníky - oni tak totiž učinili v dobré víře, na základě senzorických vlastností...

A ještě k lípě - aby toho nebylo málo. Kromě toho, že někomu jeho chuť prostě nesedí, se u něho uvádí podobné účinky jako u lipového čaje, tedy že u kardiaků může způsobit způsobit rozbušení srdce. Co má tedy přednost - množství pylových zrn anebo férově informovat zákazníka na chuť a případné nepříjemnosti?

KaJi
Příspěvky: 296
Registrován: 21 srp 2014 12:37
včelařím od: 0- 0-1983
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1531Příspěvek KaJi
18 dub 2017 00:03

Dobré je i to jak se kontroloři montují do ekonomiky včelaření a hodnotí kolik kg medu je dobré a kolik ne. Viz Včelařství 2017/4.
Miluji, když redakce otiskne cokoli aniž by nad tím přemýšlela, jen když je papír potištěn a plán splněn.

Uživatelský avatar
Mlha
Příspěvky: 378
Registrován: 22 srp 2014 09:57
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1532Příspěvek Mlha
18 dub 2017 10:52

UVAŘTE SI PAMPELIŠKOVÝ MED
https://www.prozeny.cz/magazin/bydleni- ... o-prevence
Jakto, že se tomuto sirupu smí také říkat med?

Jan
Příspěvky: 616
Registrován: 20 srp 2014 14:20
včelařím od: 01 srp 1999
oslovení: Tykat
Kontaktovat uživatele:

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1535Příspěvek Jan
18 dub 2017 11:22

Nebude se ten "problém" s názvem týkat jen potravin v obchodě ?
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.

VaT
Příspěvky: 192
Registrován: 04 dub 2017 14:29
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1539Příspěvek VaT
18 dub 2017 15:12

KaJi píše: 18 dub 2017 00:03 Dobré je i to jak se kontroloři montují do ekonomiky včelaření a hodnotí kolik kg medu je dobré a kolik ne. Viz Včelařství 2017/4.
Miluji, když redakce otiskne cokoli aniž by nad tím přemýšlela, jen když je papír potištěn a plán splněn.
Takže když se budeš furt chlubit tim, jak nevytáčíš, tak budeš mít pak vysvětlovačky na ouřadech.

KaJi
Příspěvky: 296
Registrován: 21 srp 2014 12:37
včelařím od: 0- 0-1983
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1540Příspěvek KaJi
18 dub 2017 19:10

Docela mě to tedy vyděsilo. Asi budu muset nakupovat med, abych nebyl podezřelý. Že třeba včelařim z lásky ke včelám a opylování, jak se rádo říká.

gupa
Příspěvky: 59
Registrován: 21 srp 2014 20:54
včelařím od:
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1541Příspěvek gupa
18 dub 2017 21:28

Pro VaT podle počtu včelstev se už jede, resp. kdo dodává do výkupu si vezme SVS vzorky (sud, konevb) odtud, když prodává někdo jinde, ČOI nebo SZPI bere z regálu. Funguje to tu dva roky. Takže se nevyhne nikdo kdo je v hledáčku a v zájmu zkontorolovat. A Češi jsou národem bonzáků, to se ví.

Pro všechny, test medu mohou úředníci udělat komukoli, s výsledkem pro vás třeba psychicky zničující, je to ouřadům jedno. Pokud něco někdo převážně po udání hledá, vždy něco může najít nebo udělat i chybu, ale s chybou nikoho výborný herecký výkon v našich mediích nezajímá. Média - sdělovací prostředky jsou ti co řídí názor na med a jeho spotřebu.

Pro alernative52, akce med jsou dvojího druhu, na udání a plánované. Plánované jsou charakteristické tím, že je balík peněz na který se těší nějaká spřažená labina a ty peníze jsou uvolňovány záměrně pro nějaký účel co se hledá. Na udání jsou medy snad každému jasné, jsou to ty, kdy kontrola jde na jistotu. Takže si můžeš leštit své způsoby jak med co nejlépe prodat, ale když to dojde a nalezneš se v seznamu třeba kvůli nečistotě v medu, což je také kritérium a v medu může být mechanicky hodně věcí, tak se nediv. Jinak platí ta otázka co dál když ti zákazníci přestanou kvůli takové řízené akci kontroly medu důvěřovat a to proto že ti neprojde med.

vysvětlení terminologie:
Akce med je název pro kontroly medů.

Podle mého názoru došla nová generační vlna která potřebuje nutně práci, je vzdělaná, umí brát jen lehkou nebo mizivou práci a hlavně si domluvit jak se schovat. Nelze takové úředníky nijak žalovat. Ikdyž udělají chybu o které píšu, nikdo se Vám neomluví za způsobené potíže a ztrátu reputace u zákazníků.

Akce med je nástrojem proti medu Vašim včelstvům a Vám jako včelaři. Testují se a srovnávají věci člověkem, člověk nakonec podepíše že Váš med není kvalitní a tím řekl a sdělil, že vaše včelstva jsou nahovno, vy jste nahovno, jako včelař který platí daně a poplatky také. Chci tím napsat že akce med je represe proti vzrůstajícímu neřízenému zájmu lidí včelařit, protože zachvíly si vyslechne, jaký bordel má v medu.

Odpovědět

Zpět na „Med“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti