Václave, já vím jenom tohle:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com ... &Itemid=68
1. část, už jsem to sem dával výše, to ale byla SVS a posuzovalo se nějak i množství do výkupu, ale jinak o tom nic nevím. Včelařství se ke mně občas dostane přes Ulož to, ale většinou je jen uložím.
Mou zásadou je, že když se budu chtít chlubit nějakou extra kvalitou medu, měl bych to mít podložené nějakým posouzením odborníka. A nestačí jen analýza medu, tu je dobré i posouzení posouzení úrovně chovu, získávání, zpracování, uchovávání etc. Jsou subjekty, které to udělají a věřím, že poctivě.
Ostatně na jinou skupinu, na profíky, jsou zcela jiná měřítka, přesné parametry, schválené provozovny etc. A ještě platí na rozdíl od hobbíků daně ...
No a přesto se najdou profíci, kteří neprošli testem ...
Jestli byl med s karamelem tmavší nebo světlejší, nevidím jako problém. Karamel tam prostě nepatří a byl tam. Možná ve stopovém množství, to ze zprávy není jasné, ale nějak se tam dostal. Ano, zajímavá je otázka, jak se tam dostal, ale obávám se, že to se nedozvíme.
Cením si paní Adamcové za rychlou reakci. Nevidím v ní ale tu část, kdy to zpočátku vysvětlovala tím, že pod svým jménem prodávala med někoho jiného (což je, žel, asi běžná praxe). Tu historku znám jenom z VF, ze zprávy jiného kolegy, jemuž to prý sama napsala. Považuji ji tudíž za neověřenou. Jasně, těžko by se k tomu veřejně hlásila, to by přišla o certifikát ... Teď je ve hře verze se sudy od Kofoly. Upřímně řečeno: mít bio certifikát a uskladňovat med do sudů od Kofoly ... hmmm ...
Od kamaráda bio producenta vím, jak přísné jsou testy a kontroly. A kolika udáním musí ročně čelit, aby se obhájil. Proto byl třeba na Severní jízdu (
http://www.psnv.cz/index.php?option=com ... &Itemid=68) pozván zástupce agentury KEZ, která ty certifikace provádí.
Žádné řízené či nařízené kontroly u běžných hobbíků neprosazuju. To by měla být privátní iniciativa producenta. Pokud s kvalitou chce nějak i marketingově pracovat.
A kvalita by se moha pak také pak odrážet v ceně. Což je v tého zemi poněkud problém. A nejen proto, že je tu nízká kupní síla. Dražší Pošumavský biomed pana Pintíře se do sítí chytil už poněkolikáté ... Byť pod různými jmény ...
Někdy mám pocit, že zde panuje ovzduší jakési spiklenecké tajné dohody. Prostě o tom nebudeme mluvit. Co když i na nás to padne ...
Pamatuju si na jednu přednášku o tomto tématu od Doc. Přidala na jednom z podzimních seminářů. Je to už nějaký čas. Ale na program se dostala právě proto, že tyto a podobné praktiky byly veřejným tajemstvím. Jak k tomu pak přijdou ti poctiví?
Jiří