KaJi píše:
Zvát uřitele s deseti včelstvy na přednášku profíků a nebo naopak je často mimoběžné. Z hlediska použitelné praxe.
Když mám deset včelstev na zahrádce při důchodu je to nutně jiná praxe než když mám Xset včelstev a musím to stihnout a uživit se tím.
Racionální - rozumné
Učitel co neumí a nezná chov se sty včelstvy po dobu 5ti let je učitel bez praxe se sty včestvy, měl by mít takovou kategorii šíření nauky, měl by mít takovou "hodnost" že umí rozumně chovat např. 25 včelstev. Takové hodnosti bych uznal.
Hodnost proto, protože malý vojín nemůže hovořit za plukovníka a tvrdit že to má být tak nebo tak v jeho práci.
Hodnost proto, protože chovatel který má sto nebo stovky včelstev, si prošel se svým rozumem chov s 25ti včelstvy a má představu jak je chovat, proto by měl být znalý chovu nejen velkého počtu, ale hlavně malého, protože stanoviště je rozumné mít menší než je celkový počet včelstev velkého včelaře. Jedině žeby kočoval a udělal sjezd.
Hodnost proto, protože jsem schopen uznat práci chovatele který má tisíce včelstev, ale v podstatě je to o logistice a směrování práce malých stanovišť, takže opět. Chovatel nebo majitel tisíců včelstev už ani nemusí být 100% chovatel, protože je to třebas nějaký generál co má pod sebou pár vojínů a nějkého plukovníka.
Plukovník, generál nemusí mít buňky nebo prostě nechce někomu něco přednášet a navíc ho něco učit.
Doufám že toto je rozumný nadhled nad rozdíly malých a velkých učitelů, chovů, včelařů.