Sušení medu
Sušení medu
Sušení medu
Zdravím vespolek.
Mám od loňských Vánoc díky taťkovi mé paní nový stroj, tak mne napadlo sem dát fotky pro inspiraci pro druhé.
Jde o maturizátor. Umí sušit, homogenizovat naočkovaný med, třeba vyšušit jiné sladiny v sirup jako ovocné šťávy atp.
Hlavní výhoda je ta, že se nemusí přeřušit medobraní kvůli klimatickým podmínkám, zkrátka kvůli vodě v medu. Výhodou je to, že umí rozbít částečně řepkový med, neztvrzdne a je částečně pastovaný.
Objem 300kg med
Sušící výkon podle teploty okolo stroje, až 20l kondenzátu/den. (nominální je 47l, jenže nejde o velký prostor)
Příkon stroje 1kW. 900W motor kondenzační sušičky (nahoře), 100W počítám pohon a jeho chlazení.
Systém - uzavřený koloběh sušícího vzduchu, možnost ohřevu - nádoba je duplikátor, zatím nezapojeno, sušení kondenzační, tj, nízkoteplotní přes výparník.
Zdravím vespolek.
Mám od loňských Vánoc díky taťkovi mé paní nový stroj, tak mne napadlo sem dát fotky pro inspiraci pro druhé.
Jde o maturizátor. Umí sušit, homogenizovat naočkovaný med, třeba vyšušit jiné sladiny v sirup jako ovocné šťávy atp.
Hlavní výhoda je ta, že se nemusí přeřušit medobraní kvůli klimatickým podmínkám, zkrátka kvůli vodě v medu. Výhodou je to, že umí rozbít částečně řepkový med, neztvrzdne a je částečně pastovaný.
Objem 300kg med
Sušící výkon podle teploty okolo stroje, až 20l kondenzátu/den. (nominální je 47l, jenže nejde o velký prostor)
Příkon stroje 1kW. 900W motor kondenzační sušičky (nahoře), 100W počítám pohon a jeho chlazení.
Systém - uzavřený koloběh sušícího vzduchu, možnost ohřevu - nádoba je duplikátor, zatím nezapojeno, sušení kondenzační, tj, nízkoteplotní přes výparník.
-
- včelařím od: 0- 0- 0
- oslovení: Vykat
Re: Sušení medu
Gustave, kde se dá tahle sušička zakoupit a jaká je pořizovací cena
Případný kontakt na výrobce vítán, díky.
Buckfast CZ
Sušička je vysoušeč, http://www.odvlhcovac.cz/odvlhcovace/do ... ter_dh_751
Spodek je nagema 200l - elektřina vykuchána
podvozek, vrch je rám, nerez plechy obaleno.
střed tvoří hřídel, na které je 10ks vypálených nerez plechů průměr 1m, které se točí za pomoci převodovky a měniče.
takže toto plus táta, rovná se suška.
Nevypadá to Bůchvíjak, ale jsem rád že ji mám.
Spodek je nagema 200l - elektřina vykuchána
podvozek, vrch je rám, nerez plechy obaleno.
střed tvoří hřídel, na které je 10ks vypálených nerez plechů průměr 1m, které se točí za pomoci převodovky a měniče.
takže toto plus táta, rovná se suška.
Nevypadá to Bůchvíjak, ale jsem rád že ji mám.
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- oslovení: Tykat
- Kontaktovat uživatele:
Nebo se inspirovat tady :
http://jjvcela.sweb.cz/Vysousec_medu_so ... c_medu.htm
tenhle starší typ

a ten novější si nechat udělat od zámečníka , ta vana s kolem na zvětšení plochy odparu + ten vysoušeč.

Honza
http://jjvcela.sweb.cz/Vysousec_medu_so ... c_medu.htm
tenhle starší typ
a ten novější si nechat udělat od zámečníka , ta vana s kolem na zvětšení plochy odparu + ten vysoušeč.
Honza
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Jakmile si včelař myslí , že pochopil své včely , ony se změní.
Včely mě naučily, že jediné , na co se u včel mohu spolehnout je to, že se nemohu spolehnout skoro na nic.
Sušička medu je komerční produkt, když jsem dělal rozvahu, našel jsem v nedalekých Malackách (SK) nerezáře, kteří mají takový stroje v nabídce. Finančně jde cca o poměr od 200t Kč na 200l, 500l500tKč, 800l 800tKč, nevím jestli s daní nebo nez daně.
Odkaz:
http://normit.sk/med/katalog-produktov/ ... oney-dryer
NORMIT s.r.o. Pezinska cesta 5104, 901 01 Malacky 1 SLOVAKIA
Odkaz:
http://normit.sk/med/katalog-produktov/ ... oney-dryer
NORMIT s.r.o. Pezinska cesta 5104, 901 01 Malacky 1 SLOVAKIA
Buckfast CZ píše:Gustave, kde se dá tahle sušička zakoupit a jaká je pořizovací cena
Protože mám už čerpadlo, tak pokud bych se musel k tomuto uchýlit, tak vezmu vysoušeč a čerpadlem v nějakém uzavřeném prostoru budu čerpat med na něco po čem bude kapat a stékat dolů. A podle toho si zjistím, jak moc velkou plochu a zařízení potřebuji.
Zatím jsem to viděl tak že udělám "regál z nakloněných děrovaných plechů nad existující vanou. Každé patro na opačnou stranu."
Kromě sušičky a nekolika desek nerezu které bych použil v případě neúspěchu jinde žádná velká investice.
Nepotřebuji každý den usušit xset kilo. Pro 50kg konev denně by měl stačit prostor nad tou konví.
Zatím jsem to viděl tak že udělám "regál z nakloněných děrovaných plechů nad existující vanou. Každé patro na opačnou stranu."
Kromě sušičky a nekolika desek nerezu které bych použil v případě neúspěchu jinde žádná velká investice.
Nepotřebuji každý den usušit xset kilo. Pro 50kg konev denně by měl stačit prostor nad tou konví.
Měl jsem také problém s množstvím vody v medu, po shlédnutí jsem si sušičku vyrobil svépomocí sám, obrázky zatím nemám, objem zhruba 250 kg medu za 65000 kč, v případě větší sušičky je možná kalkulace
-
- včelařím od: 01 srp 1999
- oslovení: Tykat
- Kontaktovat uživatele:
No ono to teoreticky není zas tak složitý stroj , jen je dobré tam zakomponovat i ohřev (řepka je prevít) a nevim, 250 kg to je pro nějakýho profíka. Ta cena za motor s převodovku a "trochu" nerezu ...
240 m.n.m. Dadant 448 x 159 , 448 x 326 , 40 včelstev , včelařím od roku 1999