I když mám plastová rámková, stropní, sklenice s víčky, balony atd. tak pro podeltní nakrmení považuji toto za nejrozumněšjí a pokud jste jiného názoru, řeště to v jiném vlákně. Jistě je mnoho argumentů i pseudoargumentů proti, ale toto je maximálně jendoduché a jediné co to může překonat je krmení v sáčkách které jsme nevyzkoušel ale poslední litry v sudu mám připravené na pokus. Tam vidím budoucnost.

Včera jsem si šel zničen brzy dáchnout po té co jsem během minulého týdne zakrmil včely první dávkou. Jiné roky první a poslední, letos předběžně počítám ještě s jednou, neboť některé byly podvyživené a možná se ještě rozplodují.
Ale první lehké potěžkání úlů mi ukazuje, že jsem možná jen trochu panikařil, nebo se přeci jen snaží na našich strábních a loukách něco najít a přinést. A tak možná budu této nepříjemné dřiny ušetřen a nebo dokrmím jen ty co se nebudou zdát.
Tuna cukru, půltuny vody a včely rozmístěné různě po mezích a stráních mi trochu prověřila kondičku a nic se nemá přehánět.
Takže pár poznámek a postřehů.
Letos jsem prvně používal kontejnery SAMLA z IKEA.
Mají výhodu že mají profilované dno a není díky tomu moc problém je položit na rámky.
Protože jsem spěchal nenastříhal jsem si kusy folie abych je podložil a jak jsme si roky předsevzával.. Takto si je včely na rámky přilepily voskem a propolisem. Takže stejně jako u minulých kontejnerů budu zápasit se slepenými kontejnery až je za rok budu vyndavat a vytrhávat a říkat si, že až si je příště koupím, tak hned ....

Nové kontejnery mám proto, že jsem z N 24cm přešel na nízké a do velkých kontejnerů jsme stejně nedával víc jak jeden 10l kanystr i když silné včely které měly dost volného díla odebtraly a zpracovaly víc.
Nízké NN jsou výhodnější - udrží lépe teplo - slabší včelstva z vysokých nádob z chladu moc neberou.
Nemusel bych je samozřejmě pořizovat a používat co domov a popelnice dá. Kromě vyzkoušených krabic od džusů a mléka, uříznutých PETek zmíním ještě kelímky od piva. Jednou jsem z místní poutě, ke které datuji začátek vhodné doby ke krmení nesl roli kelímků, které jsme u stolu svorně vypily na krásu a rychlost včel a včelám z nich taky chutnalo.
Při větším počtu se mi ale zdá výhodnější sáhnout do zásob a při jednom to vše navozit ke včelám s pytlem slámy.
Výhodou otevřených kontejnerů kam mají včely neomezený přístup je to, že když čerpadlo napustí do kanystru i krystalky cukru, včely je zpracuují. V krmítklách kde je to odděleno zůstávají krystalky a sladký lep a je víc práce s mytím.
Pokud někomu vadí že je v kontaktu se včelami, tak doporučuji výrobu rámu o půdorysu nástavku vypletený varoasítem. Může je navíc použít pro vzdušné uskladňování nástavků - ochrana proti myším na dně a vrcholu komína, případně oddělení včelstev pokud bude experimentovat s více matkami, chovem, spojováním atd., nebo je použít jako nouzové dno v kombinaci s NN.
A pokud jím přikryje kontejner bude moci snadno pozorovat jak si včely dělají samy od síta - stropu řetízky až k hladině a dalbou na slámu a jiné plováky. Pohled stojí za to. Ale ne každé to umějí a pak se jim plovák hodí.