Stránka 1 z 1

Včelí produkty a město

Napsal: 01 srp 2017 17:34
od Alternative 052
Napadla mě otázka: proč med z Prahy 2x po sobě získal ocenění Med roku (2015, 2016)?
Osobní zkušenost: pokud jde o vůni i chuť, byl med z Petřína i z Vidoule skutečně jiný. Nevím přesně, jak to vnímala komise, ale ...
http://www.medroku.cz/
Jiří

Re: Včelí produkty a město

Napsal: 02 srp 2017 15:29
od VaT
Podle mého skromného názoru je to prosté: díky větší rozmanitosti pastvy v městských podmínkách je med složený z více druhů nektarů. Nevím jak ostatním, ale mě osobně nejvíc chutnají medy smíšené, jednodruhových medů jsem pár ochutnal a vždycky tam byl nějaký méně příjemný podtón. O chuti pohankového, lipového medu se to celkem ví, že má nějaký ne úplně příjemný ocas. Třeba nedávno jsem ochutnal med z kopyšníku a byl takový nepříjemně navoněný jako nějaké dětské sladkosti. Lidi kteří si pochutnávají např. na pohankovém medu podezřívám z toho že si tu náklonnost pouze nalhávají, podobně jako když někdo konsumuje jáhelník s agáve sirupem, mrkví, naklíčenou špaldou a dalšími čarodějnými přísadami a extaticky u toho vykřikuje, že kam se hrabou buchty, kremrole a ostatní jedy.
PS: možná jsem trochu ostřejší dneska ale to je asi tím vedrem...

Re: Včelí produkty a město

Napsal: 02 srp 2017 17:19
od Alternative 052
No právě že když jsem testnul ten med od Dáši Šormové z Petřína nebo z Vidoule (to jsou ty vítězné z Medu roku), byly prostě jiné. I jinak voněly. Jasně, parky a městská zeleň mají nastavená takový režim, aby tam furt něco kvetlo. A ta směs je neuvěřitelná ...
Kypyšníkový med jsme chutnali v Itálii (sulla), ale to jsme ještě nevěděli, co vlastně testujeme, až doma nás poučil Broněk Gruna. Hodně "příznakový", ale nic proti. U Italů šel hodně na odbyt a je běžnou součástí nabídky. Ale neber mě vážně, mně chutná i pohankový a myslím to upřímně ... :-D Ten ale ve městě sotva včelky nanosí ...
Jiří

Re: Včelí produkty a město

Napsal: 03 srp 2017 08:01
od varroosis
To, že je ten med jiný (městský) neznamená, že je lepší. Výjimečnost většinou vítězí nad kvalitou, odjakživa.

Re: Včelí produkty a město

Napsal: 03 srp 2017 10:07
od Alternative 052
Jasně, Pavle, to je fakt ... Ale domnívám se, že i výjemečnost patří do hry o kvalitu ...
Na medu roku prošly všechny vzorky standardní analýzou, vyřazeny byly jen ty, které nevyhověly stanoveným kritériím. A to ostatní pak k těm testům ještě hodnotila porota, také podle senzoriky. K tomu zvláštní aspekt: balení a celkový design. A u poroty složené asi z 10 lidí to dvakrát vyhrál Dášin med z Petřína či z Vidoule. Kvalitou prakticky stejný, přidanou hodnotou (chuť, vůně etc.) jiný. Ale i to je součást celkového pojmu kvalita. To se přece u medu hodnotí ... Je fakt, že třeba pohankový med je taky jiný, a i kdyby byl sebekvalitnější, u nás asi žádnou soutěž nevyhraje. Kdyby se soutěž konala v Polsku nebo na Ukrajině, bylo by to samozřejmě jiné ...
Jiří
P. S.: pokud mluvíme o jinakosti jako o součásti kvality, samozřejmě je to zase o jinakosti v rámci obecně domluvených kritérií.

Re: Včelí produkty a město

Napsal: 14 srp 2017 13:57
od Mlha
Co se týče kvality městského medu, existuje práce, která vznikla na VŠCHT a která je s laskavým svolením autorky k dispozici zde:
http://www.vcelynastrese.cz/soubory/SVK ... ejkova.pdf

Re: Včelí produkty a město

Napsal: 15 srp 2017 15:15
od Jan
takže v Moravskoslezském kraji je nadbytek olova a kadmia, stejně jako v Prokopském údolí.
Otázkou pak zůstává jak jsou na tom ostatní zemědělské produkty z těchto oblastí, jestli , pokud si vzpomínám ten nektar rostlina
celkem filtruje přes svá pletiva. No ještě nás čekají nanotechnologie s nano prachem - ten už vleze všude, s tím už organizmy nepočítají.

Re: Včelí produkty a město

Napsal: 11 čer 2018 14:07
od Mlha
Téměř 20 kilo zlatavého nektaru. Nový Jičín má za sebou první stáčení městského medu
https://www.krajskelisty.cz/moravskosle ... o-medu.htm
https://novojicinsky.denik.cz/zpravy_re ... 80609.html