Nechci ti kazit iluze, třeba někoho najdeš, ale na definice jako "přebytečný oddělek" jsem alergický. Kromě včel máme ještě další zvířata, které chováme, a když se mě někdo diví, že mu prodávám vajíčka za vyšší cenu, než v obchodě a mělo by to podle něho levnější, protože je to přece přebytek, když chodím do práce a zvířata mám jako koníček, opravdu nevím, co mu na to říct, a občas bych zabíjel.
Nebude moc včelařů, co by rozdávalo oddělky. Ta teorie, že uděláš oddělek každý rok, matka žije tři roky, dva oddělky zbydou, je pouhá teorie. Nebereš v úvahu včelařské chyby, úhyny, variabilitu matek atd. Pokud trošku zapátráš, jistě najdeš včelaře, který ti prodá oddělky za přijatelnou cenu, ale s tím "za náklady" asi moc nepochodíš. Tím nechci říct, že nenajdeš nikoho!!!!! Nechci se tě dotknout, třeba patříš mezi vyjímky, ale moje osobní zkušenost je taková, že lidi si toho "zadarmo" a "jen za náklady" moc neváží. Ale můžeš zkusit svůj "záměr" předložit i na Včelařském foru nebo foru Hnutí Šance pro včely, tím se tvé šance zvýší. Na mě se můžeš obrátit, pokud budeš chtít Optimal