Stránka 1 z 1
Rozehřátí/rozpušetění medu
Napsal: 28 srp 2014 07:28
od ZdeněkM
Mám problém s medem. Začal mě cukernťet odspodu. Dal sme jej do ohřívače (PPS box s fénem+ještě jeden větráček) Termostat nastavenej tak aby med měl na povrchu sklenice cca 40-47°C. ALe nedaří se mi jej rozpustit. Prostě na dně zůstává lehce zcukernaťělá část. Takové menší krystalky. Když obrátím sklenici vzhůru nohama a zatřepou tak se sedlina uvolní do medu. Ale ropzpustit se mi to nepodařilo. Větší teplotu zkusit moc nechcu. Netušíte jak s tím? Je to cca 60 sklenic :/ vcelku dost velká moje letošní produkce...
Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
Napsal: 28 srp 2014 11:45
od JiBr
S takto zkrystalyzovaným medem jsem také bojoval, když toho není moc tak jedině přelít bez krystalů do nových sklenic. Krystaly nechat třeba oddělkům. Možná by pomohla vyšší teplota, ale bude z něj jen sladidlo

Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
Napsal: 28 srp 2014 12:05
od Jiří Matl
Vloni jsem to měl u medu s příměsí melecitózy (vyšší cukry), některé sklenice se rozdělily napůl, nahoře tekuté, dole "písek". Popisoval to tuším i Michal Počuch na svých přednáškách o medovicovém medu.
Většinou se mi to ale selektovalo už na nejjemnějším uhelonu při cezení. Ten "písek" jsem si schoval a nyní si jej dávám do kafe. Je skvělý. Něco jsem taky zkrmil na jaře rozpuštěné ve vodě. Včelky to braly neuvěřitelně rychle.
Pokud byl trochu na dně sklenic, vysvětlil jsem, co to je, a přesvědčil jsem zákazníky, že je to to nelepší

.
Reálně s tím nic nenaděláš, nerozpustí se to mnohdy ani za vyšších teplot.
To je prostě med, zejména letos byly fáze, kdy byla trochu medovice a do toho květový a pak jde vždy o to, jak se to pomíchá ...
Jiří
Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
Napsal: 30 zář 2014 18:00
od Jan
ZdeněkM píše:Mám problém s medem. Začal mě cukernťet odspodu. Dal sme jej do ohřívače (PPS box s fénem+ještě jeden větráček) Termostat nastavenej tak aby med měl na povrchu sklenice cca 40-47°C. ALe nedaří se mi jej rozpustit. Prostě na dně zůstává lehce zcukernaťělá část. Takové menší krystalky. Když obrátím sklenici vzhůru nohama a zatřepou tak se sedlina uvolní do medu. Ale ropzpustit se mi to nepodařilo. Větší teplotu zkusit moc nechcu. Netušíte jak s tím? Je to cca 60 sklenic :/ vcelku dost velká moje letošní produkce...
Možná by bylo dobré říct, jaký je to med, nebo alespoň jakou má barvu.
Moje odpověď možná nebude úplně dle očekávání, ale mám celkem úspěch u zákazníků s pastovaným medem.
Dokonce i ti, co chtějí tekutý přiznají, že poté, co jim ztuhne s ním sladí čaj.
Re: Rozehřátí/rozpušetění medu
Napsal: 01 říj 2014 11:40
od danrycka
Letošní druhý med (paběrkový

) s vysokým podílem svazenkového nektaru mi právě začíná krystalizovat. Je to jak píše Zdeněk, drobné krystalky u dna. Sice to už není pro některé zákazníky tak efektní, ale kvalita medu je stále stejná. Neviděl bych v tom problém, spíše je potřeba vysvětlit příčinu zákazníkům, jak píše Jirka.