Falšování medu

Odpovědět
inkognito
Příspěvky: 56
Registrován: 05 dub 2017 10:02
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat
Bydliště: ValMez

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1542Příspěvek inkognito
18 dub 2017 22:19

To zní dosti děsivě. To je tvá vlastní úvaha anebo je to z nějakého spolehlivého zdroje?

gupa
Příspěvky: 59
Registrován: 21 srp 2014 20:54
včelařím od:
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1543Příspěvek gupa
19 dub 2017 08:09

Já neděsím, tak fungují kontroly. To že je můj pohled popisován takto můžete buď potvrdit nebo vyvrátit podle vlasních zjištění jak to procesně a v cílech funguje. Pokud by jsi měl více včelstev, byl jsi 100% v akci med testovál za poslední dva roky na ATB v medu a vůbec otom nemusíš vědět. ATB kvůli Oboře. Jako odezva nato že bylo jasné a oprávněné že SVS sem pouštěla med s ATB a včelaři jim to vytýkali. Takže je to tu tak jak za totality. Lepší je držet hubu a krok. Jinak se někdo za blbý kecy pomstí.

Uživatelský avatar
Alternative 052
Příspěvky: 208
Registrován: 19 bře 2017 09:47
včelařím od: 0- 0-2006
oslovení: Vykat
Kontaktovat uživatele:

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1544Příspěvek Alternative 052
19 dub 2017 10:24

Já nevím, jak fungují kontroly, jen jsem tu někde na začátku této debaty zmínil, jak někteří, kteří se potřebovali dostat do obchodní sítě, udávali své konkurenty a posílali na ně kontrolu. A jak nyní na seznamu vidím ty lidi vedle sebe, přičemž "nahlašovatel" neprošel, ale "oběť" ano.
A vzpomínám si třeba na vyprávění jednoho obchodníka, který se rozhodl podpořit registraci Apiguardu. A jak najednou se s kontrolami doslova netrhly dveře. Přičemž jako náhodou vyšel ještě ve Včelařství článek pana Báchora o tom, jak je thymol škodlivý a jak tuším ve
Slovinsku včelařům po jeho nasazení padala včelstva. Článek, o němž se nakonec ukázalo, že není pravdivý, že Slovinci použili thymol v rozporu s návodem. A vyústění bylo, že onen obchodník se nedal a pan Báchor se musel veřejně omluvit. Zdálo by se z toho, že včelaři jsou pěkná sebranka, stejně jako úředníci. Vzhledem k tomu, že znám z obou táborů i řadu lidí, s nimiž si v pohodě dám pivo nebo které moc rád vídám, neformuloval bych to až tak natvrdo ... I když ... pokud si vzpomenu na některá jednání, třeba o nemocech včel a diagnostice (zimní měl např.), tak ... :-D
Jinak k té akci, kterou zmiňuje kolega GuPa: Na lednovém PVS jsme pořádali debatu s veterináři a na ní právě MVDr. P. Texl o akci Med 2016 hovořil. (Neplést, prosím, s akcí Med roku 2016, kterou pořádala PSNV-CZ). Tohle byla akce SVS a v závěru přednášky vyšly najevo docela zajímavé údaje.
Zvukový záznam je k dipozici zde: http://www.psnv.cz/index.php?option=com ... &Itemid=68
1. přednáška
Je zajímavé, že na řadu bodů, na něž se dalo ptát, nikdo nereagoval. Učebna byla plná. Zrovna ale chyběl ten čtyřletý včelař, co na sebe má registrovaných těch několik desítek včelstev ... ;)
Jiří
Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen.
Po rybce kočič moc touží, však do vody za ní jít nechce.

Uživatelský avatar
Alternative 052
Příspěvky: 208
Registrován: 19 bře 2017 09:47
včelařím od: 0- 0-2006
oslovení: Vykat
Kontaktovat uživatele:

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1551Příspěvek Alternative 052
19 dub 2017 13:01

inkognito píše: 17 dub 2017 19:39 K naplnění tohoto scénáře ještě chybí povinné zavedení etiket pro prodej v režimu ze dvora - pak to budou moci rozjet. Vše je jen otázka času...
Jíří, dovoz medů ze zahraničí sice RV odsouhlasen byl, ale pokud se nemýlím, tak mimo Ukrajinu; to ale na veci nic nemění - je to prasárna, v rozporu se stanovami ČSV. To ale vás jako nečlena nemusí trápit ;-)
K onomu postiženému momentálně nemám dál co sdělit - vše jsem již napsal. Když to shrnu do jedné věty, tak asi takto:
Oficiálně je nikdo nekontaktoval, ví o tom pouze od známých a z médií, prohřešek má spočívat v tom, že podle pylové analýzy byl med málo lipový, tedy méně než 50%.
Ještě k pylové analýze - pokud se provádí za účelem stanovení geografického původu, OK, s tím nemám problém. Ale u botanického původu v tom u některých medů vidím problém. Třeba u té omílané lípy - produkuje nektar i medovici; medovice neobsahuje pyl, chuť a vůni ano. Pylová zrna se tedy naředí lipovou medovicí. Naopak včely donesou i něco jiného anebo v mednících ještě zůstalo něco, co kvetlo před lípou. Chutná to jako lípa, voní to jako lípa, ale pyly nesedí. Co s tím? Vím, že ani vy ani já to asi neovlivníme, ale prostě nesouhlasím s označováním včelařů, kteří takový med uvedou na trh (dvůr) za falšovatele a podvodníky - oni tak totiž učinili v dobré víře, na základě senzorických vlastností...
A ještě k lípě - aby toho nebylo málo. Kromě toho, že někomu jeho chuť prostě nesedí, se u něho uvádí podobné účinky jako u lipového čaje, tedy že u kardiaků může způsobit způsobit rozbušení srdce. Co má tedy přednost - množství pylových zrn anebo férově informovat zákazníka na chuť a případné nepříjemnosti?
Ještě se k tomu s dovolením vrátím:
Etiketa je podle mého názoru součást jakéhokoli prodeje a běžná slušnost. Nikdo ji nepředepisuje a ani já nejsem pro takovou povinnost, ale bez ní dávám pouze rodině. Na sklenici je etiketa s údaji o lokalitě a druhu medu (údolí dolní Mže, květový/medovicový), na druhé straně je štítek s údaji o mně, o váze a datu spotřeby. A nahoře uvázaný malý papírek s textem, který říká více o složení medu a o mé odpovědnosti za případné chyby, protože včely produkují med v principu bez nich, a pokud by se vyskytly nějaké, je to na mě ... :-D
Tohle je na vůli každého prodávajícího, jak si to nastaví. A zákazník má na výběr taky podle toho, jak to má nastavené ...
Právě z tohoto důvodu je problematická t. zv. svazová sklenice, protože kvůli tomu znaku je tam pak málo místa. Byla spousta moudrých lidí, kteří radili, ať to nedělají ... Ne, bylo to tam ...
Pokud jde med jinam (třeba i do soutěže), tak je to jiný příběh a i tahle hra má svoje pravidla.
Pokud deklaruji jednodruhový med a nejsem si jist, můžu čekat problém. Jsou kompromisní varianty i v rámci etikety: Med květový + dodatek o tom, že tam je třeba významný podíl lípy, Med květový (s příměsí medovice z lípy či javoru) ... a pod. Možností je řada.
S medovicí z lip souhlas a díky za upozornění, mám své zkušenosti, je u mne celkem pravidelně, stejně jako medovice z javoru. Ale v té směsi jarních květů nepřevažuje, naopak dodá medu šmrnc zákazníky i rodinou velmi oceňovaný. Točím většinou až po lípě nebo tak někdy okolo podle situace, takže je tam fakt všechno ...
K těm kardiakům: po přednášce dr. Brožka na nedávném PVS (https://www.facebook.com/Pra%C5%BEsk%C3 ... 002844561/) jsem s ním o tom mluvil. Jsou prý na to různé názory a jsou i různě citliví lidé. Neplatí to prý paušálně a rozhodně nelze srovnávat účinky lipového thé s lipovým medem nebo s medem s nějakou převahou lípy. Je to ale zajímavý námět k dalšímu dotazování u odborníků.
Jiří
Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen.
Po rybce kočič moc touží, však do vody za ní jít nechce.

inkognito
Příspěvky: 56
Registrován: 05 dub 2017 10:02
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat
Bydliště: ValMez

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1552Příspěvek inkognito
19 dub 2017 13:22

Jiří, etiketa není povinná pouze při prodeji ze dvora - pouze z vaši strany branky, ale pokud budete med prodávat v režimu ze dvora na tržišti anebo v rámci maloobchodní sítě, stává se etiketa povinná i pro vás.
Na různé věci jsme každý z nás rozdílně citliví; například v příbalových letácích léků musí být uvedené možné nepříznivé reakce, pokud jsou známy, i když výskyt jejich pravděpodobnosti bude 1/10000.
Už jsme ale mimo téma...

Uživatelský avatar
Alternative 052
Příspěvky: 208
Registrován: 19 bře 2017 09:47
včelařím od: 0- 0-2006
oslovení: Vykat
Kontaktovat uživatele:

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1553Příspěvek Alternative 052
19 dub 2017 13:35

Ale vždyť to o těch etiketách tak píšu. Měl jsem za to, že se bavíme o prodeji ze dvora ... Viz úvodní věta Vašeho příspěvku výše.
Na tom se shodneme.
Pokud má někdo kontakty na osoby znalé věci, zkusme získat informaci o to, jak je to s tou lípou a kardiaky ... Je to zajímavé. Nevím, jak je to třeba v Německu, kde je Lindenhonig velice oblíbený a vyhledávaný.
Pokud by se to někomu chtělo pročíst (já na to teď nemám čas): https://www.google.cz/webhp?sourceid=ch ... nden+honig
https://www.google.cz/webhp?sourceid=ch ... ig+wirkung
Jiří
Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen.
Po rybce kočič moc touží, však do vody za ní jít nechce.

gupa
Příspěvky: 59
Registrován: 21 srp 2014 20:54
včelařím od:
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1556Příspěvek gupa
20 dub 2017 00:44

Alternative 052 píše: 19 dub 2017 10:24 1. přednáška
Je zajímavé, že na řadu bodů, na něž se dalo ptát, nikdo nereagoval. Učebna byla plná. Zrovna ale chyběl ten čtyřletý včelař, co na sebe má registrovaných těch několik desítek včelstev ... ;)
Jiří
Takže jsem si poslechl 1 a 4 část. Díky za přesměrování na informace. Bohužel zjišťuji a potvrzují se mi názory které jsem vypsal výše v tomto vlákně. Velmi studovaní lidé ve vztahu k tomuto tématu ví, ale dělají v podstatě proti hlavnímu problému kterým falšování potravin ai medu nula. Ví jak se med falšuje, ale neví nebo nejsou schopni falšování ani důkladněji detekovat, protože falšovatel je vždy napřed oproti kontrole, protože je to jedna problematika ale dva okruhy lidí kteří v systému včelařství u nás v EU spolupracují. Takže to je k falšování které nebylo ani v částech zvukových záznamů zmíněno.

Úředníci nejsou v podstatě schopni v dnešní době mít referenční vzorky medů, podle kterých by detekovali látky, které do medu nemá šanci včela v žádném případě dodat a nemohou v nějaké míře v pravém nefalšovaném medu být. Ono totiž co není EU a směrnicí EU dáno, oto se SVS ani nezajímá. Zajímají se hlavně oto kolik bude celkově stát Stát např. tumida, jak je zmíněno, chystá se nový trh prostředků proti Tumidě, protože Italové jsou velmi svérázný národ a nějaký průnik z těchto ohnisek směrem dovnitř EU se v podstatě očekává.

Co se týká akce kontrol ano, přesně jak jsem to popsal, vyskytl se na trhu med s antibiotiky, které pronikly přes hranice do EU a jediné co napadne kontrolu, je místo informací pro veřejnost jak zabezpečili tento problém aby se neopakoval, tak zkontrolujem místo toho nějaké vytipované včelaře. To je napadne na druhou dobu místo vlastního zpytování svědomí a revize vlastních kontrolních postupů a lidí co sem ten med pustily. Ví se jak to v těchto velkých obchodech chodí a jak funguje kontrola u tohodle. Funguje nepřehledně a chybně. Jinak by Obora neměla šanci se k medu s ATB vůbec dostat.

Takže by bylo načase, aby si SVS začala hodně všímat problém s falšováním medu a důsledněji kontrolovala dovozový med. Jestli viditelně není jednodušší kontrolovat České včelaře. Potom je věc co se týká kontrol a různých hlášení a byrokracie jasná.

Byl bych rád, kdyby se včela a med úplně vyřadily z hospodářsky sledovaných věcí v EU. Toho se ale nedožiju, dříve včelařství asi zanikne jako jiná řemesla než aby se dohled nad včelařstvím jak dnes probíhá deaktivoval.

Co se týká informací 4letého včelaře, tak nechápu oco jde, přeci na formulářu je údaj: "Kontaktní osoba " a není problém rozepsat včestva na kohokoli jako osoba, ale kontaktní osoba může být zplnomocněna k jednání a třeba i k ošetřování včelstev v plné míře druhým chovatelem. Nad tím bych se vůbec nepozastavoval jako nad zvlášní věcí. Pokud vím tak děti jakožto potomci jsou svěřeny státem do péče svých rodičů jako zákonní zástupci. Edit: Takže když někdo v rodině věnuje chov dítěti a sám oně pečuje, vypovídá to o rodinným smýšlení a rodinným společným hospodářství a rodinném principu bytí. Čtyřletý chovatel včelstev zapsaný v registru chovatelů je důkazem, že rodina, rodinné smýšlení a budoucnost rodiného včelařství v tomto státě existuje a může to motivovat a je hodno k následování. Pokud by se i toto pronásledovalo a zakazovalo aby děti nemohly mít - vlastnit chov včel o které se učí starat za přispění jiných z rodiny, tak by tu bylo už opravdu totalitně smutno. Ono totiž zaměstnávat děti je trestné, ale když děti pracují pod dohledem na vlastním majetku, jde o hodně výchovný a rodinu svazující moment.

inkognito
Příspěvky: 56
Registrován: 05 dub 2017 10:02
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat
Bydliště: ValMez

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1595Příspěvek inkognito
25 dub 2017 09:12

Sdělení SZPI k mému dotazu

Váš dotaz jsem konzultovala se specializovaným pracovníkem SZPI. Níže předávám vyjádření.
Máte pravdu, označení „včelí med“ je opravdu v rozporu s předpisy. Pokud je v názvu potraviny uvedeno včelí med, označením VČELÍ dochází k porušení ustanovení čl. 7 odst. 1 písm. c) nařízení (EU) č. 1169/2011, neboť informace o potravinách nesmějí být zavádějící, zejména vyvoláním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají ve skutečnosti stejné charakteristiky, zejména výslovným zdůrazňováním přítomnosti nebo nepřítomnosti určitých složek nebo živin. Med uváděný na trh může pocházet pouze od včel – viz § 7 písm. a) vyhlášky 76/2003 Sb. – definuje:
medem se rozumí potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy, fruktózy, organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar), výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice), nebo na živých částech rostlin včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech.
V tabulce u naší tiskové zprávy, kterou zmiňujete, jsou jen výsledky rozborů z laboratoře. Označování, které nesouviselo s laboratorními analýzami, se hodnotilo zvlášť. Jeden med označený jako „včelí med“ je skutečně v tabulce mezi vyhovujícími, ale jen proto, že všechny analýzy v laboratoři byly vyhovující a jednalo se o jakostní med a jediný nedostatek byl, že je uvedeno na obale včelí. Označování medu slovem včelí se bude řešit komplexně a na obecné úrovni ve spolupráci se Státní veterinární správou ČR.
Botanický původ medu se hodnotí v laboratoři za pomoci pylové analýzy. Interpretaci výsledků dělá laboratoř. Vyhodnocení se váže na vyhlášku č. 76/2003 Sb. a nařízení (EU) č.1169/2011. Dle § 9 odst. 1, písm. c) vyhlášky 76/2003 Sb. může být označení medu, s výjimkou filtrovaného medu a pekařského medu (průmyslového medu), doplněno druhem rostlin, z nichž pochází, pokud výrobek pochází zcela nebo převážně z uvedeného druhu a má odpovídající organoleptické, fyzikálněchemické a mikroskopické charakteristiky. Dle čl. 7 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) č.1169/2011 nesmí být informace uvedené na potravině zavádějící, pokud jde o charakteristiku potraviny, zejména co do její povahy a vlastností. Toto se týká i botanického původu medu uvedeného na obale.
Laboratoř pylovou analýzou, která ale zahrnuje i jiné znaky, např. vodivost, senzorické aj. vlastnosti, posoudí, zda organoleptické, fyzikálněchemické a mikroskopické charakteristiky odpovídají uvedenému zdroji a zda med skutečně pochází zcela nebo převážně z uvedeného zdroje.
Určení botanického původu medu je založeno na relativní četnosti výskytu pylu nektarodárných rostlin. Pylová zrna se dostávají do medu z každé rostliny v různém poměru k jednotce objemu nektaru. Souvisí to s mnoha okolnostmi, zejména s pylodárností každé rostliny. Např. řepka, komonice nebo maliník jsou silně pylodárné rostliny, kdy do 1g medu se dostane 7800 až 9600 pylových zrn. U medů z tohoto typu rostlin jsou pak pylová zrna přítomna ve velkém množství. Oproti tomu akát je málo pylodárná rostlina. Má prašníky umístěny pod nektariem, a tak pyl padá spíše vně květu a ne do nektaru. Do 1g medu se tak dostane pouze 50 - 75 pylových zrn. Pyly těchto rostlin jsou v medu přítomny v menším množství. V praxi to znamená, že v řepkovém medu je větší podíl pylu z řepky, než je v akátovém medu pylu z akátu. U akátového medu jsou tak přítomny i pyly z jiných rostlin, než je akát, protože tyto jiné rostliny jsou oproti akátu více pylodárné.
Při vyhodnocení a interpretaci výsledků se musí také zohlednit, zda zjištěné pyly pochází z rostlin větrosnubných, kde se na opylení podílí vítr nebo z rostlin, které k opylení potřebují hmyz. Kromě toho je potřeba počítat s některými anomáliemi, jako jsou např. dvoudomé rostliny, kde samičí rostliny neprodukují pyl vůbec nebo rostliny, u kterých se nektar vylučuje i mimo květ, např. na řapíku, okraji listu a jinde. Při určování botanického původu pylu se určují frekvence pylů (dominantní, sekundární, doprovodné a ojedinělé). Předtím, než se určení frekvence provede, musí se vyloučit pyly rostlin, které nejsou nektarodárné a pyly větrosnubných rostlin, neboť se tyto pyly sice v medu vyskytují, často ve velkém množství, ale nektar těchto rostlin v medu nemůže být, protože jej rostlina neprodukuje nebo produkuje v malém množství. Neznalost všech těchto souvislostí může vést k nesprávné interpretaci a zkreslení výsledků pylové analýzy.
Při interpretaci výsledků se musí počítat také s možností druhotného znečištění medu, kdy se zohledňuje obohacení pylu pylem uvnitř úlu, obohacení během procesu těžby medu a obohacení z kontaminace medu.
Interpretace výsledků rozborů na botanický původ je tak poměrně složitá, odborná a komplexní problematika. Provádí ji přímo laboratoř, která provádí dostatečné množství analýz v této oblasti má v této oblasti vyškolený a vysoce odborný personál, disponuje velkým množstvím odborné literatury a databází pylových spekter.
SZPI pro pylové analýzy využívá externí zahraniční laboratoř Intertek, jejíž metody jsou řádně akreditované a jež má pověření provádět rozbory pro úřední kontrolu medů v souladu s nařízením (ES) č. 882/2004 o úřední kontrole.

Podrobné informace z laboratorních rozborů nezveřejňujeme. Pokud byste přesto měl zájem o nějaký konkrétní kontrolní případ, máte možnost využít podání žádosti o informaci v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím – postup: http://www.szpi.gov.cz/clanek/zakon-c-1 ... macim.aspx

České právní předpisy jsou dostupné ve Sbírce zákonů nebo na portálu veřejné správy www.portal.gov.cz. Znění evropských předpisů najdete např. na této adrese: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=cs (aktuální znění je uvedeno jako "nejnovější konsolidované znění" ve výsledcích vyhledávání).
SZPI neprovádí schvalování etiket. Neprovádí ani autoritativní výklad právních předpisů. V rámci ČR je oprávněným subjektem k takové činnosti soud a v rámci EU pak Soudní dvůr EU.

Děkuji za pochopení

VaT
Příspěvky: 192
Registrován: 04 dub 2017 14:29
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1596Příspěvek VaT
25 dub 2017 10:00

Takže konkrétně třeba u lipovýho medu zůstávaj ve hře jenom senzorický vlastnosti a pylová analýza, vodivost je k ničemu. Z předešlýho vyplývá, že interpretace pylový analýzy je natolik složitá že asi jenom těžko pokryje celý spektrum možností výskytu pylu v medu. Co se týče senzoriky tak tam už o ní nejni ani slovo - zřejmě není tak důležitá. Takže ve výsledku někde existuje laboratoř, kerá pomocí nějakejch pylovejch matic prostě řekne - nevyhovuje a doloží to ještě senzorickou analýzou, a nebo senzorická analýza bude vyhovovat ale prostě nebude to správný složení pylů. Je jasný, že označení druhu medu je velká sázka do loterie.
Možná je někdo třeba příjemně potěšenej, že nad jeho spotřebou bdí velkej brácha, na muj vkus je už tý dojemný péče moc.

inkognito
Příspěvky: 56
Registrován: 05 dub 2017 10:02
včelařím od: 0- 0- 0
oslovení: Tykat
Bydliště: ValMez

Re: Falšování medu

Příspěvek: # 1597Příspěvek inkognito
25 dub 2017 10:23

Přesně tak - to jsem tvrdil a zpochybňoval hned na začátku. V podstatě to potvrdili. Jak tedy může laboratoř někde v Německu bez znalosti lokálních poměrů na konkrétním stanovišti určit, jestli ten med je takový či není? V tomto duchu bude pokračovat mé dotazování na SZPI...
Pro určení geografického původu pylová analýza ano, pro jednoznačné určení botanického původu s hodně velkým otazníkem. Spotřebitele zajímá chuť a ne počet pylových zrn. Navíc jejich nižší počet ho nijak nepoškodí...

Odpovědět

Zpět na „Med“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti