Stránka 1 z 1
Kvašení medu v uzavřené sklenici
Napsal: 08 led 2018 11:07
od Jan
Nevím, jestli jsem sám, ale občas se mi stane, většinou se jedná o druhý med, tedy ne řepka a jaro, že refraktometr je 18 , ale pokud sklenici skladuji v teple (i uzavřenou) , tak se nahoře udělá trochu "pěna" , víčko se někdy trochu vyboulí a med má takovou jakoby štiplavou chuť.
Mě přijde normální , ale prý není. O co se může jednat? Pokud použiju refraktometr, má to furt těch 18.
Re: Kvašení medu v uzavřené sklenici
Napsal: 08 led 2018 11:23
od VaT
A ta pěna se udělá na ještě tekutém nebo už na ztuhlém? Jestli to nafukuje víčka, tak by se to nafouklo těžko něčím jiným než kvašením. Mě tohle jeden rok udělal nepastovaný med převážně z řepky. Neměřil jsem ho ale přes 18% si měl - podle viskozity. Já jsem cítil, že je to už nakvašený ale třeba kámoš co jsem mu dával ochutnat tak říkal že nic necítí a že by ho klidně jedl.
Tenhle rok jsem vytočil nějaký med (medovice, lípa, maliny, ostružiny atd.) s vodou přes 20%, sušením přímo v kýblech jsem jeden dostal jeden kýbl zhruba na 18% a druhý na 19%, potom jsem to naplnil do sklenic s tím že to nechám na medovinu ale sklenice jsou uložené v teplém sklepě kde minule med kvasil med a ani se nehne. Takže 18% vody bych nebral jako úzus.
Re: Kvašení medu v uzavřené sklenici
Napsal: 08 led 2018 12:18
od Jan
U ztuhlého.