U mně byly včely za sociku podnikání a koníček. Měl jsme tu kliku v životě že moje práce mi byla vždycky "koníčkem". Tedy nedělal jsem nikdy nic k čemu bych neměl vztah a vždy jsem se dostal k práci která mě zajímala. A protože jsem byl deformován jednou zkušeností z mého mládí,porožil jsem zivot v přesvědčení že se má práce dělat s maximální znalostí a abych se nestyděl.
Takže i když jsem viděl za sociku ve včelaření vedlejší příjem, prostě jsem tím žil. No než jsme se to naučil, byl konec sociku a byly normální možnosti jak se realizovat.
Příjmy z včelaření byly velmi milé když jsem byl na "mateřské" - vzhledem k tehdejším příjmovým omezením pro mateřskou jsem na ní oficiálně nebyl a musel si vydělávat nejen na rodinu ale i na odvody na soc. a zdrav. pojištění. Následně jsem viděl ve včelaření díky jeho časové flexibilitě na rozdíl od jiných živností částečný zdroj příjmu ale jsem rád že z toho sešlo.
Nyní je to kůň co mi žere spoustu času a hlavní ekonomický záměr od loňska je v našetření medu. Med vydrží skladem mnoho let a je pro mě mnohem jednodušší uchovat hodnotu v medu než se jej pokoušet zpeněžovat, řešit případné daně a nakonec si přidělávat práci s ochrannou peněz a udržením hodnoty. Ne že by byla inflace nějaký strašák, ale je to o růstu platů a když si dneska odložím 1/5 platu, třeba průměrného za pětiletku to může být už jen 1/6 nebo i méně. Zatímco med a další bude kopírovat růst mezd.
Další je to, že až děti budou chtít peníze na různé věci - tak tady máte možnost si na ně vydělat, chcete "stipendium" tady máte med, co já to budu na vesnici prodávat když vy jste ve městě:-) Dneska není jednoduchá možnost si sehnat brigádu hlavně u těch co jim je -náct.
A protože jsem býval v situacích úplně bez peněz tak chápu i další postoje. Díky tomu umím vyrobit úl za 100 Kč a pak nechápu proč když někdo kdo nemá peníze úly a další nakupuje - tedy v době internetu. Já si musle první úly koupit abych je oměřil. Jak japonci a Číňani

/investice skoro 30 tisíc - to je podle mě na farmu do začátku, když bych neměl prachy, tak bych takovou čáastkou začal při budování menšího provozu

)
A pak taky máte jiné koníčky které provozujete s minimální návratností - kouření, pití, jídlo, jízda autem, dovolené v zahraničí.
My měli letos výbornou dovolenou - já si chodil kolem včel na výlety, s dětma jsme kempovali na koupališti a na Slapech /vybrali si to místo Itálie/ a tak mě letošní průměr 1kg dal právě na těch 10kilo cukru, přes dalších deset kilo mi zaplatí dotace. A mám život v pohybu v přírodě i kdybych nechtěl. Asi bych se bez včel k tomu nepřinutil. Jen v "úsporách na stáří" nic nepřibylo.

Letos, ale za rok, to bude ....

To uý moje svatá žena slyší 7 let.

Ale závěrem. Pokud by pro mě byly peníze problém, tak podle mě můžete začít včelařit s investicí 300kč na včelstvo. Plus obstarání včel, ale:
Nikdy jsem nikoho začínajícího nevyhodil když si u mě chtěl vytočit med - pak už mu to na nějaký starý za cca 3000 dalo, dva medomety mám rozpůjčované po začínajícíh - (To jen až zase nějací socani z ČSV budiu chodit na Kraje pro dotace pro nové členy tak je chci upozornit že pomoc může být daleko efektivnější než někomu sehnat peníze abych mu mohl prodat úly, včely a medomety, a vůbec jej oškubat nejen o dotaci ale i jeho prachy).
A dost často jsem pomohl z mých včel udělat oddělek když jsem měl čas - to je nejlepší podpora - naučit jej to hned na začátku.
Tak a jedu hákovat - dřív jsem si říkal, jestli mi to za necelých pár kilo medu na hodinu stojí za to, letos si říkám, ještě že tu práci mám.